Σε διαβημα κατα της Τουρκιας προχωρησε η Ελλαδα μετα την νεα πρωτοφανη προκληση που εκανε ανημερα της εθνικης επετειου της 25ης Μαρτιου η τουρκικη Πολεμικη Αεροπορια στο Αιγαιο.
Την ωρα που στην Αθηνα- αλλα και σε ολες τις πολεις και τα χωρια της Ελλαδας- βρισκονταν σε εξελιξη οι στρατιωτικες και μαθητικες παρελασεις, εξι (6) τουρκικα μαχητικα αεροσκαφη παρεβιασαν τους διεθνεις κανονες εναερια κυκλοφοριας και μπηκαν στο FIR Aθηνας απο σημειο βορειως της Χιου, χωρις να υποβαλλουν σχεδια πτησεως.
Τα αεροσκαφη, δυο εκ των οποιων ηταν οπλισμενα, κατευθυνθηκαν δυτικα του νησιου, στον διεθνη εναεριο χωρο, και προχωρησαν σε εκπαιδευτικες δραστηριοτητες μεταξυ τους για περιπου 25 λεπτα. Οπως ανακοινωθηκε απο το ΓΕΕΘΑ τα τουρκικα αεροσκαφη αναγνωριστηκαν και αναχαιτιστηκαν απο ελληνικα μαχητικα επιφυλακης, συμφωνα με τους διεθνεις κανονες και την παγια πρακτικη. Εμπλοκες δεν εγιναν.
»Το οτι επροκειτο για απλη εκπαιδευση και οχι για προγραμματισμενη ασκηση που την απαγορευουν τα Μετρα Οικοδομησης Εμπιστοσυνης (ΜΟΕ) μεταξυ Ελλαδας και Τουρκιας, ουδολως μειωνει την σημασια της προκλησης» σχολιαζε διπλωματικη πηγη επισημαινοντας οτι η παραβαση των κανονων αποκτα πολυ μεγαλυτερη σημασια αφου εγινε ανημερα της επετειου της Επαναστασης του 1821.
Τα υπουργεια Εξωτερικων και Αμυνας επιχειρουν να ερμηνευσουν την κινηση αυτη με φοντο φυσικα ευρυτερες προκλησεις οπως η κλιμακωση των ναυτικων επεισοδιων που δημιουργει η γειτονικη χωρα. τα τελευταια δυο χρονια.
Να σημειωθει παντως προπερσι τα Χριστουγεννα η Αγκυρα ειχε κανει παρομοια προκληση, ενω και την παραμονη της φετεινης Πρωτοχρονιας ειχε προκαλεσει παλι οταν εξι αεροσκαφη της εκαναν υπερπτηση πανω απο πεντε ελληνικα νησια.
Χωρις να εχει εγκαταληφθει η θεωρια περι αυτονομων κινησεων του τουρκικου Ναυτικου και της τουρκικης Αεροποριας εναντι της κυβερνησης Ερντογαν, ακουγεται πλεον πιο πειστικο το επιχειρημα μεταξυ διπλωματικων και στρατιωτικων κυκλων δεν μπορει αυτο να συμβαινει και απο την αλλη οταν ερχεται ο Ερντογαν ή ο Νταβουτογλου στην Ελλαδα δεν σημειωνεται καμια αεροπορικη ή ναυτικη προκληση… οπως και με την κλιμακωση των ναυτικων προκλησεων τα τελευταια δυο χρονια…
Αυτο που εξεταζεται σοβαροτερα σε σχεση με τις τουρκικες προκλησεις ανημερα εορτων ειναι το ενδεχομενο η Αγκυρα ή κυκλοι στο στρατευμα να επιδιωκουν την επιβολη μιας συμφωνιας για εκατερωθεν αποχη απο στρατιωτικες πτησεις στο Αιγαιο κατα την διαρκεια επισημων εορτων των δυο χωρων και οχι μονο για τις ασκησεις που απαιτουν εκδοση αναγγελιας που προβλεπει το Μνημονιο Παπουλια – Γιλμαζ.
Αυτο ομως, λενε στρατιωτικες πηγες στην Αθηνα, θα εξισωνε την παρανομουσα Τουρκια – που αρνειται να καταθετει σχεδια πτησεων – με την Ελλαδα η οποια εχει την ευθυνη βασει των διεθνων συνθηκων και συμφωνιων για την ασφαλεια των πτησεων και τον ελεγχο καθε »αγνωστου ιχνους» στο FIR Αθηνας.
Την εκδοχη αυτη ενισχυει και δημοσιευμα της τουρκικης εφημεριδας Sabah στις 10 Μαρτιου κατα την επισκεψη Νταβουτογλου οπου ναναφεροταν – ψευδως κατα αρμοδια διπλωματικη πηγη στην Αθηνα – οτι στις συζητησεις που εγιναν συμφωνηθηκε δηθεν οτι οι δύο χώρες θα απέχουν από στρατιωτικές πτήσεις στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια επισήμων εορτών εκατέρωθεν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Τουρκία έκανε το πρώτο βήμα στο θέμα και δεν πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο Αιγαίο την Καθαρά Δευτέρα, και με τη σειρά της, η Άγκυρα αναμένει να μην πραγματοποιηθούν στρατιωτικές πτήσεις από ελληνικής πλευράς στις 23 Απριλίου κατά την οποία εορτάζεται στην Τουρκία η Ημέρα της Ανεξαρτησίας. »Καμια συζητηση δεν εγινε για τετοια θεματα » ειχε πει στα ΝΕΑ τοτε αρμοδια διπλωματικη πηγη.