«Δεν πρόκειται να μας λυγίσουν οι τουρκικές απειλές»,λέει ο Χριστόφιας

Οι απειλές της Τουρκίας δεν πρόκειται να μας λυγίσουν, τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, δηλώνοντας παράλληλα ότι αν η Τουρκία αλλάξει ρότα και βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού, έχει και η ίδια να κερδίσει από την εκμετάλλευση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την κίνηση της Αγκυρας να εκδώσει άδειες για έρευνες για υδρογονάνθρακες σε περιοχές που παραβιάζουν πέντε οικόπεδα της κατοχυρωμένης μέσω διακρατικών συμφωνιών κυπριακής ΑΟΖ, ενώ παραβιάζουν και την ελληνική ΑΟΖ.

«Θέλω να καταδικάσω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της Τουρκίας, οι οποίες στοχεύουν να θέσουν εμπόδια στη Κυπριακή Δημοκρατία σε ό,τι αφορά στην εκμετάλλευση της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης για φυσικό αέριο», δήλωσε στο ΚΥΠΕ.



Η Τουρκία, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «είναι μια χώρα, η οποία λειτουργεί παράξενα, θα έλεγα. Ενώ γνωρίζει ότι οι απειλές δεν πρόκειται να μας λυγίσουν -και δηλώνω ότι δεν θα μας λυγίσουν οι απειλές- από την άλλη δείχνει να μην κατανοεί και το δικό της συμφέρον σε αυτήν την περίπτωση».

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέφερε δήλωσή του «από το πιο επίσημο βήμα της διεθνούς αμφικτιονίας, της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ότι η ανεύρεση και πιθανή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων από την Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει να ζημιώσει τίποτα τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας».



Εχουν να κερδίσουν οι Τουρκοκύπριοι, τόνισε στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ και πρόσθεσε «ότι δεν έχει να χάσει τίποτα και η Τουρκία. Αν η Τουρκία ακολουθήσει μία πολιτική σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλάξει ρότα και βοηθήσει στην επίτευξη μιας λύσης του Κυπριακού, βιώσιμης, λειτουργικής, στηριγμένης σε αρχές και στη βάση που έχουν καθορίσει τα Ηνωμένα Εθνη μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της οποίας θέλει να γίνει μέλος, έχει να κερδίσει και η ίδια».



Η Κύπρος, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σε περίπτωση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, φυσιολογικά θα συνεργαστεί και με την Ελλάδα και με την Τουρκία, και με το Ισραήλ, και με το Λίβανο, και με την Αίγυπτο, με όλες τις συνορεύουσες θαλάσσια χώρες, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας. «Και προτρέχω και προστρέχω να προκαταλάβω τις οποιεσδήποτε επιθέσεις ένεκα αυτής της τοποθέτησης: Κάνω ξεκάθαρο ότι η Κύπρος και η Τουρκία – πάντοτε μετά από δίκαιη, βιώσιμη λύση του Κυπριακού, την αποχώρηση των στρατευμάτων, των εποίκων, τον τερματισμό των οποιωνδήποτε προσπαθειών της Τουρκίας να ελέγχει και να κρατά όμηρο την Κύπρο, είναι καταδικασμένες να συνεργαστούν». 



Δεν μπορούμε, συνέχισε, να μετακινήσουμε τη γεωγραφική θέση ούτε της Τουρκίας ούτε της Κύπρου. «Κατά συνέπεια, θα πρέπει να κατανοήσει η Τουρκία ότι αν θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ, αν θέλει να είναι ένα σύγχρονο κράτος, όπως ισχυρίζονται οι ηγέτες του – και όχι ένας χωροφύλακας της περιοχής- πρέπει να βοηθήσει εδώ και τώρα στην επίλυση του Κυπριακού και να τερματίσει τις απειλές και τους όποιους τυχοδιωκτισμούς».

Ερωτηθείς κατά πόσον έχουν ήδη γίνει διαβήματα και προς ποιες κατευθύνσεις για καταγγελία των τουρκικών προκλήσεων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι «γίνονται ήδη διαβήματα προφορικά και θα γίνουν και γραπτώς προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».



Σε ερώτηση ποια είναι η αντίδραση των αποδεκτών των διαβημάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «υπάρχει μια συνεχής επαναβεβαίωση και από πλευράς ΕΕ και από πλευράς μόνιμων μελών Συμβουλίου Ασφαλείας, τους οποίους είδα όλους, αλλά και από πλευράς μη μονίμων μελών του ΣΑ, ότι σέβονται και υπερασπίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».

Αυτό, κατέληξε, είναι ξεκάθαρο, «αλλά είμαι σίγουρος ότι και με τα γραπτά διαβήματα θα επαναβεβαιωθεί». 

ikypros