Α.Νταβούτογλου:Μόνιμη ειρήνη στο Αιγαίο,μόνο με εξυπηρέτηση των τουρκικών συμφερόντων

«Η Τουρκία έχει δείξει ότι μπορεί να γίνει μεγάλη στρατηγική δύναμη και δίχως την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά έχει να προσθέσει σημαντικό στρατηγικό βάρος στην ΕΕ με την ένταξή της», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτγολου, σε ομιλία του, χτες το βράδυ, στην επιτροπή προϋπολογισμού της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, όπου αναφέρθηκε σε μια σειρά από ζητήματα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

    Σε ότι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε ότι επιθυμία της Τουρκίας είναι οι σχέσεις με την Ελλάδα να τοποθετηθούν σε ένα νέο πλαίσιο, εντός του οποίου θα ενισχύονται οι οικονομικές σχέσεις και θα συζητούνται τα προβλήματα. «Συνεχίζοντας τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας, για ένα πλαίσιο που θα φέρει μια μόνιμη ειρήνη στο Αιγαίο και θα προστατεύει τα εθνικά συμφέροντά μας«, δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

   
Σχετικά με το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, δήλωσε ότι «ο στόχος μας στην Κύπρο είναι σαφής. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για μια λύση που θα φέρει τη μόνιμη ειρήνη και θα διασφαλίσει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέχρι τότε όμως, θα συνεχίζονται οι προσπάθειές μας για πιο αποτελεσματική προβολή της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου, στη διεθνή κοινότητα και άρση των περιορισμών που στρέφονται εναντίον της».

  
  Ως προς τις σχέσεις με την ΕΕ, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι «από στρατηγικής πλευράς η ενταξιακή πορεία μας είναι σημαντική» και υπογράμμισε: «Δίνουμε το εξής μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει σήμερα μπροστά της μια στρατηγική επιλογή. ‘Η θα γίνει μία παγκόσμια δύναμη, σημαντική και δραστήρια από πολιτική και στρατηγική άποψη, ανταγωνιστική από οικονομική πλευρά και αφομοιωτική πολιτισμικά ή θα είναι μία ηπειρωτική δύναμη, με μειωμένη πολιτική επιρροή και οικονομική ανταγωνιστικότητα και εσωστρεφής από πολιτισμική άποψη. Υπό αυτή την έννοια η ένταξη της Τουρκίας θα έχει το χαρακτήρα εξέτασης για την ΕΕ. Η Τουρκία έχει δείξει ότι μπορεί να γίνει μεγάλη στρατηγική δύναμη και δίχως την ΕΕ. Υπάρχει όμως σημαντικό στρατηγικό βάρος που μπορεί να προσθέσει η Τουρκία, στην Ευρώπη».

   
Ο κ. Νταβούτολγου μίλησε και για το ζήτημα της πυραυλικής ασπίδας για την οποία η Τουρκία δέχεται πιέσεις από το ΝΑΤΟ. Υπογράμμισε τη σημασία της Συμμαχίας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των προβλημάτων ασφάλειας, αλλά τόνισε ότι τα μέτρα που θα λαμβάνει το ΝΑΤΟ «θα πρέπει να περιλαμβάνουν όλες τις χώρες μέλη. Καμία περιοχή, καμίας χώρας, δεν μπορεί να μείνει εκτός της ζώνης αυτής». 

    Είπε, επίσης, ότι η Τουρκία «δεν επιθυμεί να είναι το πλευρικό μέλος, μια χώρα δορυφόρος του ΝΑΤΟ, όπως ήταν την περίοδο του ψυχρού πολέμου. Δεν αντιλαμβανόμαστε απειλή από καμία γειτονική χώρα και δεν μπορούμε να δεχτούμε να υπάρχει αντίληψη απειλής από συγκεκριμένες χώρες. Είναι απαραίτητη η δραστήρια συμμετοχή της Τουρκίας σε όλους τους σχεδιασμούς ασφάλειας του ΝΑΤΟ, αλλά αποδίδουμε σημασία στο να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ των προσπαθειών διαμόρφωσης τόξου ειρήνης, γύρω από τη χώρα μας και των στρατηγικών επιλογών του ΝΑΤΟ. Δεν επιθυμούμε να δημιουργηθούν νέα σύνορα και νέα τείχη».