Κληρονόμους του βακουφιού «Αμπντουλάχ Πασά» χαρακτήρισε με σημερινή του απόφαση το 5ο Πρωτοδικείο Άγκυρας, 23 άτομα τα οποία είχαν προσφύγει τον Ιούνιο του 2007 στο δικαστήριο με το αίτημα αυτό. Η προσφυγή είχε γίνει μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την 1η Ιουνίου 2007 με την οποία είχε κληθεί η Τουρκία να καταβάλει αποζημίωση 885 χιλιάδων ευρώ στην Μύρα Ξενίδη Αρέστη για την ακίνητη περιουσία της στην Αμμόχωστο.
Η προσφυγή στο ΕΔΑΔ είχε γίνει στις 4 Νοεμβρίου 1998. Σε αυτήν σημειωνόταν ότι η Αρέστη και η οικογένειά της μετά την τουρκική εισβολή του 1974 δεν έχουν το δικαίωμα πρόσβασης στην περιουσία τους, αφού εξαναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν.
Μετά τη σημερινή απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου, η Ασλί Άκσου Ερέν, δικηγόρος των 23 ατόμων που είχαν κάνει την προσφυγή, δήλωσε ότι «στο εξής το ΕΔΑΔ θα ζητά τίτλους κυριότητας από τους Ελληνοκύπριους που προσφεύγουν σε αυτό με αίτημα την επιστροφή ακινήτων που ανήκουν στο βακούφι Αμπντουλάχ Πασά». Η δικηγόρος είπε επίσης ότι «οι περιουσίες των βακουφίων δεν μπορούν να κληροδοτηθούν, να μεταβιβασθούν ή να πωληθούν. Συνεπώς κανένας Ελληνοκύπριος δεν θα μπορεί να κάνει λόγο για εκτάσεις του βακουφιού Αμπντουλάχ Πασά που ανήκουν στον ίδιο».
Η δικηγόρος είπε επίσης ότι το ΕΔΑΔ σε λίγο καιρό θα εκδώσει απόφαση για την πρώτη προσφυγή Τουρκοκυπρίων σε αυτό που αφορά περιουσία 15 στρεμμάτων γης και κτιρίου με 15 καταστήματα στην Κύπρο.
Η Ασλί Άκσου Ερέν, μετά την προσφυγή στο 5ο Πρωτοδικείο Άγκυρας τον Ιούνιο του 2007 είχε δηλώσει στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού ότι σε περίπτωση που το τουρκικό δικαστήριο χαρακτηρίσει κληρονόμους του βακουφιού τους πελάτες της, «το βακούφι θα έχει δικαίωμα λόγου στα έσοδα και τη διαχείριση των εκτάσεων που του ανήκουν στην Τουρκία και την Κύπρο», ενώ οι πελάτες της «θα μπορούν να απαιτήσουν δικαίωμα επί της αποζημίωσης που θα καταβάλει η επιτροπή αποζημιώσεων». Είχε πει μάλιστα ότι οι πελάτες της, «μαζί με την Τουρκοκυπριακή Διεύθυνση Βακουφιών θα μπορέσει να επιβάλει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της απόφασης περί καταβολής αποζημίωσης».
Η δικηγόρος είχε πει το 2007 ότι «για κάθε μία από τις βακουφικές περιουσίες στην Αμμόχωστο θα πρέπει να γίνουν χωριστές δικαστικές προσφυγές» και ότι «με τον τρόπο αυτό μπορεί να αποτραπεί να χάσουν οι τούρκοι την περιοχή των Βαροσίων που συνίσταται σχεδόν στο σύνολο της σε βακουφικές εκτάσεις».