«Ευγνώμων στην Ελλάδα» δηλώνει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ευχαριστεί προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ένταξη της Ελλάδας στην Διακήρυξη υποστήριξης της G7 για την Ουκρανία.
Η Ελλάδα είναι η 14η χώρα που εντάσσεται στο πλαίσιο της διακήρυξης της G7, όπως επισημαίνει ο ίδιος ο Ζελένσκι.
«Είμαι ευγνώμων στην Ελλάδα για την ένταξή της στη Διακήρυξη Υποστήριξης της G7, την 14η χώρα που υποστηρίζει τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.
Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την προσωπική του δέσμευση στην ελληνο-ουκρανική εταιρική σχέση. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί στην ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας», έγραψε συγκεκριμένα στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Grateful to Greece for joining the G7 Declaration of Support, the 14th country to support security guarantees for Ukraine. I thank Prime Minister @kmitsotakis for his personal commitment to the Ukrainian-Greek partnership. We keep working together on Ukraine’s Euro-Atlantic path.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) August 12, 2023
Υπενθυμίζεται πως χθες, 11/8/2023, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρι Κουλέμπα, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να αναφέρει ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει όλες τις διεθνείς πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της κυριαρχίας της Ουκρανίας και την πρόληψη των ανθρωπιστικών κρίσεων.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του για την προσχώρηση της Ελλάδας στο κοινό ανακοινωθέν των G7 για τη στήριξη της Ουκρανίας.
Η Διακήρυξη της G7 περιέχει διασφαλίσεις προς την Ουκρανία πως θα της παράσχει ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο ασφάλειας, εφαρμόζοντας μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων για να προσφέρει στο Κίεβο «την απαραίτητη χρηστή διακυβέρνηση για να προχωρήσει προς τις ευρωατλαντικές του φιλοδοξίες».
«Θεωρούμε ότι η παράνομη και απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη του ΟΗΕ, και ασυμβίβαστη με τα συμφέροντά μας για την ασφάλεια», ανέφερε η G7 στην κοινή δήλωση υποστήριξης.
Η Διακήρυξη αυτή θεωρείται ως ο «προάγγελος» της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, μετά το τέλος του πολέμου.
Το σχέδιο «θα βοηθήσει την Ουκρανία να δημιουργήσει έναν στρατό που θα μπορεί να την υπερασπιστεί και να αποτρέψει οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση», δίνοντας έμφαση «στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις» είχε δηλώσει εν αναμονή της Διακήρυξης η σύμβουλος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λευκού Οίκου Αμάντα Σλόατ, στις 12 Ιουλίου.
«Οι εγγυήσεις ασφαλείας είναι πολύ σημαντικές για τον ουκρανικό λαό, αλλά πρόκειται για εγγυήσεις προς την Ουκρανία στον δρόμο της ένταξης στο NATO», και όχι «αντί για μια ένταξη στο NATO», είχε τονίσει μετά την Διακήρυξη ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.