Κατά την διάρκεια του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων σημαντικά νομοσχέδια και ενέργεις που αφορούν κυβερνητικούς άξονες όπως η Εξωτερική Πολιτική, η Ασφάλεια, η Άμυνα και η Διαχείριση Προσφυγικού – Μεταναστευτικού.
Στο πλαίσιο ενημέρωσης του Πρωθυπουργού, στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκαν οι δράσεις και τα προγράμματα που «τρέχουν» ενώ στη συνέχεια αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα που θα λάβουν χώρα για την επίτευξη τους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος. ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για βασικές πτυχές του Κυβερνητικού Έργου για ζητήματα που άπτονται της εθνικής άμυνας και ασφάλειας αλλά και εξωτερικής πολιτικής και διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού τα εξής:
1. Σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
2. Εκκίνηση 63ου κύκλου διερευνητικών επαφών με την Τουρκία.
3. Νόμος για το νέο οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών ο οποίος ρυθμίζει και ζητήματα που αφορούν το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, τη Διεθνή Αναπτυξιακή Συνεργασία και την Ανθρωπιστική Βοήθεια.
4. Εκσυγχρονισμός της λειτουργίας της ΕΛΑΣ: Έναρξη του έργου της εγκατάστασης και λειτουργίας φορητού συστήματος επιτήρησης (καμερών) σε ομάδες ΔΙΑΣ και της Άμεσης Δράσης, δημοσίευση της «Λευκής Βίβλου της Αστυνομίας για την Εσωτερική Ασφάλεια», εκκίνηση επεξεργασίας ΝΣ για τη μεταρρύθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης.
5. Ενίσχυση του στόλου της Ελληνικής Αστυνομίας με 53 νέα φορτηγά οχήματα για την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των κατά τόπους αστυνομικών υπηρεσιών.
6. Οργάνωση του Athens Meds Forum με την συμμετοχή ευρωπαϊκών κρατών-μελών «πρώτης γραμμής», Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας, Ισπανίας και Μάλτας και στόχο την περαιτέρω διαμόρφωση των κοινών θέσεων και τη συστηματική προώθησή τους στον εν εξελίξει διάλογο σχετικά με το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.
7. Διενέργεια απευθείας πτήσεων από τη Λέσβο στη Γερμανία μέσω διμερούς πρωτοβουλίας δυνάμει των οποίων έχουν μεταφερθεί περίπου 700 πρόσφυγες από τους 3.534 που έχουν μετεγκατασταθεί συνολικά.
8. Επίλυση με ρύθμιση που κατατέθηκε στο ζήτημα της μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών που επιθυμούν να έλθουν στη χώρα ως εργάτες γης.
9. Μετεγκατάσταση 84 ασυνόδευτων ανήλικων σε άλλα κράτη μέλη από τα 717 που έχουν μετεγκατασταθεί συνολικά.
10. Σύναψη συμφωνίας αμοιβαίας προστασίας ανταλλασσόμενων διαβαθμισμένων πληροφοριών μεταξύ της Ελλάδας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Intime News