Κατά 91% μειώθηκαν το Μάιο οι αφίξεις μεταναστών, σε σχέση με τον Μάιο του ’19, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα (04.06.2020) στη δημοσιότητα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Στη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο και την Κω δεν υπήρξε καμία άφιξη αυτόν τον μήνα.
Σχετικά με τις μεταφορές στην ενδοχώρα, από την αρχή του έτους έχουν μετακινηθεί 13.728 αιτούντες άσυλο, ενώ μειώθηκαν κατά 16,1% οι διαμένοντες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και κατά 14,17% οι συνολικά διαμένοντες στα νησιά.
Επίσης, πραγματοποιήθηκαν 13 εθελούσιες αναχωρήσεις μέσω ΔΟΜ, ενώ διευκρινίζεται ότι η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την επανεισδοχή προσώπων που διαμένουν χωρίς άδεια έχει ανασταλεί προσωρινά για λόγους δημόσιας υγείας.
Μέσα στον Μάιο εκδόθηκαν 6.264 αποφάσεις ασύλου πρώτου βαθμού και εξετάστηκαν 2.030 προσφυγές. Οι εκκρεμείς αποφάσεις ασύλου ανέρχονται πλέον σε 99.936, από 105.501 που ήταν τον Απρίλιο και 126.181 που ήταν τον Ιανουάριο του 2020.
Το υπουργείο δημοσιεύει και την αναλυτική κατανομή διαμενόντων αιτούντων άσυλο ανά περιφέρεια και σημειώνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η ίση και δίκαιη κατανομή (1%) των αιτούντων άσυλο σε όλες τις περιφέρειες της χώρας με εξαίρεση τα σημεία πρώτης υποδοχής».
Συγκεκριμένα, το ποσοστό διαμενόντων επί του πληθυσμού στις 31 Μαΐου ήταν 15,5% στο βόρειο Αιγαίο, 1,4% στο νότιο Αιγαίο, 1% στην Ήπειρο και τη Στερεά Ελλάδα, 0,8% στην κεντρική Μακεδονία και την Αττική, 0,7% στη δυτική Μακεδονία, 0,4% στη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο, 0,3% στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 0,1% στην Κρήτη και τη δυτική Ελλάδα και 0% στα Ιόνια νησιά.
Με αφορμή τη μηνιαία αναφορά, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης τόνισε ότι «η αποσυμφόρηση των νησιωτικών δομών και η ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών αποτελούν βασική προτεραιότητα των δράσεών μας». Όπως πρόσθεσε, «τα στοιχεία για την κατανομή του πληθυσμού ανά περιφέρεια δείχνουν ότι το βόρειο και νότιο Αιγαίο σηκώνουν ανισομερώς το βάρος του μεταναστευτικού, και μαρτυρούν ότι υπάρχει χώρος για επίδειξη εθνικής αλληλεγγύης».