Υπουργείο Εξωτερικών: Ενεργοποιείται η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων για την απομάκρυνση Ελλήνων από το Λίβανο

Reuters TV/via REUTERS

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, ενεργοποιείται η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να παρασχεθεί συνδρομή προς Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να αναχωρήσουν από το Λίβανο, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

«Στο πλαίσιο αυτό, οι Έλληνες πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Προξενικό Γραφείο της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Βηρυτό, στο τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης (+961) 71 593659 και  στην ηλεκτρονική διεύθυνση e-mail: grcon.bei@mfa.gr.

Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στα κάτωθι τηλέφωνα επικοινωνίας του Υπουργείου Εξωτερικών: (+30) 210-3681350 και (+30) 210-3681730», αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Όσον αφορά την Κύπρο, όπως έγραψε χθες και το OnAlert.gr, η Πολεμική Αεροπορία έχει διαθέσει ένα C-130 για την εκκένωση Κύπριων πολιτών από τον Λίβανο.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο «Εστία» για την υποδοχή και επαναπατρισμό πολιτών τρίτων χωρών, μέσω της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία βρισκόταν σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και πλέον ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Εστία το βράδυ της Τρίτης από την Υπουργική Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υποβληθεί αιτήματα για έναρξη επιχειρήσεων εκκένωσης μεγάλης κλίμακας. Την ίδια στιγμή έχει ήδη ξεκινήσει συντονισμός από το Κυπριακο ΥΠΕΞ για υποβοήθηση μεταφοράς περιορισμένου προσωπικού και πολιτών από κάποιες χώρες μέσω Κύπρου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης: Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις με πλοία και C-130 για την εκκένωση Ελλήνων και Κύπριων πολιτών από το Λίβανο

«Παρακολουθούμε την κατάσταση όπως αυτή εξελίσσεται με πλήρη ετοιμότητα για στήριξη επιχειρήσεων εκκένωσης πολιτών αναλόγως των εξελίξεων. Ειδικά σε περίπτωση που επηρεαστεί η λειτουργία ανοικτών δομών αναχώρησης σε επηρεαζόμενες χώρες», προσθέτει ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης.

Φωτογραφία Reuters