Του Κώστα Αλατζά
Σκληρές λεκτικές αντιδράσεις αλλά και έντονο προβληματισμό προκαλούν στο ελληνικό ΥΠΕΞ οι τελευταίες διπλωματικές κινήσεις της Άγκυρας να προβάλει στον ΟΗΕ τις διεκδικήσεις της στις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες της νοτιοανατολικής Μεσογείου και να υπογράψει συμφωνία με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κάλεσε το Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα προκειμένου να ενημερωθεί για το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε χθες ο Τούρκος πρόεδρος με τον πρωθυπουργό της Λιβύης.
Ο κ Δένδιας σχολιάζοντας τη συμφωνία δήλωσε «αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας» ενώ ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι η συμφωνία παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών».
Το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης έρχεται δύο εβδομάδες μετά την υποβολή ρηματικής διακοίνωσης από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Άγκυρας στον ΟΗΕ και την κατάθεση συντεταγμένων με τις οποίες ουσιαστικά ανακηρύσσει τη δική της ΑΟΖ που εκτείνεται μέχρι τη θαλάσσια περιοχή της Αιγύπτου, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
Η διπλωματική κινητικότητα της Τουρκίας προκαλεί προβληματισμό στην ελληνική πλευρά. Όπως αναφέρουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές ο υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε τηλεφωνικά τόσο με τον Κύπριο όσο και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του προκειμένου να επιτευχθεί συντονισμός έναντι των ενεργειών της Τουρκίας.
Παράλληλα, από το ΥΠΕΞ δόθηκε εντολή στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ για άμεση ενημέρωση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φ. Μογκερίνι.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διπλωματών η Άγκυρα με τη συνεχή στρατιωτική παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ και με τις διπλωματικές κινήσεις της στα Ηνωμένα Έθνη και τη σύναψη συμφωνίας με τη Λιβύη επιχειρεί να βάλει τη δική της ατζέντα στο Κυπριακό και στον υπό διαμόρφωση ενεργειακό χάρτη της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Το τετ-α-τετ Μητσοτάκη και Ερντογάν
Η συμφωνία με τη Λιβύη ανακοινώθηκε λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής του NATO στις 3 και 4 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟnAlert ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επιθυμούσε να έχει την πρώτη του συνάντηση, ως πρωθυπουργός, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου του NATO. Η συνάντηση επιδιώκεται στο πλαίσιο των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας που θέλει να έχει η ελληνική κυβέρνηση με την Τουρκία ειδικά σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.
Παρόλα αυτά , όπως είθισται, τα ελληνοτουρκικά δεν γίνεται να απουσιάζουν από την ατζέντα αυτών των συναντήσεων ακόμη και αν διαρκούν έστω και λίγα λεπτά. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες από το πρωθυπουργικό γραφείο έχουν γίνει διερευνητικές επαφές με τη τουρκική πλευρά χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν προχωρήσει.