ΥΠΕΘΑ: Οικονομική ενίσχυση για το προσωπικό που υπηρετεί σε λοιπές δομές υγείας ζητά η ΠΟΜΕΝΣ

Να μην εξαιρεθεί από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του προσωπικού των στρατιωτικών νοσοκομείων και λοιπών δομών Υγείας του Yπουργείου Υγείας το προσωπικό που υπηρετεί σε λοιπές δομές υγείας του ΥΠΕΘΑ, όπως τα Τάγματα Υγειονομικού (Τ.ΥΓ) και τα Τάγματα Υγειονομικού Εθνοφυλακής (Τ.Υ.ΕΘ), δηλαδή οι κατά τόπους Σταθμοί Επανεκτισήμων (ΣΤ.ΕΠ), το Κ.Υ.Μ.Ε.Α (Κινητή Υγειονομική Μονάδα Εκτάκτων Αναγκών), οι υγειονομικές υπηρεσίες των στρατιωτικών μονάδων της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και τα στρατιωτικά φαρμακεία, ζήτησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), με ανακοίνωσή της.

Το συγκεκριμένο υγειονομικό προσωπικό, του ΥΠΕΘΑ παρέχει πρωτοβάθμια περίθαλψη στο στρατιωτικό προσωπικό των μονάδων, στην οποία περιλαμβάνεται και η άμεση εμπλοκή και αντιμετώπιση περιστατικών COVID-19. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στις προαναφερόμενες δομές υγείας, υφίσταται από την αρχή της πανδημίας, ειδικά διαμορφωμένος θάλαμος για την αντιμετώπιση περιστατικών COVID-19.

Επιπλέον, το υγειονομικό προσωπικό των ανωτέρω δομών υγείας, καλείται μεταξύ άλλων να φέρει εις πέρας, την κατάταξη νεοσύλλεκτων οπλιτών, συμμετέχοντας στα Υποδοχής Κατάταξης Οπλιτών Θητείας – Κέντρα Κατάταξης (ΣΥΠΟ), καθώς και να ανταπεξέλθει σε αυξημένο όγκο παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης υγείας στο στρατιωτικό προσωπικό, συμμετέχοντας στα Κέντρα Κατάταξης Ειδικοτήτων. Οι ανωτέρω αποστολές, οι οποίες περιλαμβάνουν και την αντιμετώπιση περιστατικών COVID-19 του νεοτοποθετημένου και εκπαιδευόμενου προσωπικού, έχουν ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση των εμπλεκομένων στελεχών με ένα επιπρόσθετο φόρτο εργασίας και επιπλέον καθήκοντα και υποχρεώσεις, καθώς και με ένα ιδιαίτερα ανελαστικό ωράριο.

Επιπρόσθετα, όσον αφορά τα στρατιωτικά φαρμακεία, εάν και δεν υπάγονται διοικητικά στα στρατιωτικά νοσοκομεία, χωροταξικά συστεγάζονται με αυτά, οι συνάδελφοι φαρμακοποιοί που υπηρετούν στις συγκεκριμένες δομές υγείας, αντιμετωπίζουν καθημερινά την έκθεση στους κινδύνους του COVID-19 κατά την εξυπηρέτηση του κοινού και επιπλέον αξίζει να τονιστεί, συμμετέχουν στην εκτέλεση 24ωρων υπηρεσιών, αναφέρει σχετικά η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας 

Η ΠΟΜΕΝΣ επικαλείται την τοποθέτηση του Υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του Σ/Ν σχετικώς με την Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2022, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση που έκανε Βουλευτής της Αντιπολίτευσης, ανέφερε τα ακόλουθα:

«Όσον αφορά τους στρατιωτικούς γιατρούς υπάρχουν, είναι ενταγμένοι στο πλαίσιο καταβολής επιπλέον οικονομικής ενίσχυσης. Οι γιατροί των στρατιωτικών νοσοκομείων αλλά και όλοι οι υπηρετούντες γιατροί σε υγειονομικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και εκτός από τα νοσοκομεία είναι. Δείτε το, θα δείτε ότι καλύπτονται και αυτοί από το bonus. ‘Αλλωστε η συμβολή του υγειονομικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση της πανδημίας, πάτε σε ένα εμβολιαστικό κέντρο και θα το διαπιστώσετε αυτό, είναι παραπάνω από διακριτή και πολύτιμη. Δείτε το όμως, είναι μέσα. Είναι μέσα.»

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου