Ξεκάθαρη στήριξη των ΗΠΑ στις ελληνικές θέσεις βλέπει ο Ν. Παναγιωτόπουλος

Του Κώστα Αλατζά

Οι διευκρινίσεις του Αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρυ Πάιατ για τις δηλώσεις του εκπροσώπου του State Department περί «αμφισβητούμενων υδάτων» καταδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι το πρόβλημα στο Νότιο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι η Τουρκία.

Ουσιαστικά, αυτή την ερμηνεία για τις θέσεις του State Department έναντι της τουρκικής προκλητικότητας έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας , Νίκος Παναγιωτόπουλος, με δηλώσεις του στον λιμένα της Αλεξανδρούπολης , όπου παρακολούθησε τις δραστηριότητες της 101ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ στο πλαίσιο της υποστήριξης της επιχείρησης «Atlantic Resolve».

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρέσβης , με αφορμή το σχόλιο του εκπροσώπου του State Department για τη τουρκική NAVTEX η οποία αμφισβητεί τμήματα την ελληνική υφαλοκρηπίδα που απορρέει από το Καστελλόριζο και το σύμπλεγμα της Μεγίστης, ότι με «ο όρος «αμφισβητούμενα ύδατα» το State Department αναφέρεται απλώς σε περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις». Ο κ. Πάιατ επισήμανε επίσης ότι οι ΗΠΑ τηρούν τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου βασει των οποίων τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελλόριζου έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όπως κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα.

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας ,μιλώντας στην ίδια εκδήλωση με τον Αμερικανό πρέσβη, ανέφερε:

«Οι δύο χώρες μας έχουν δεσμευθεί να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά με όλα τα μέσα, προκλήσεις και απειλές ασφαλείας και να διαφυλάξουν τελικά την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή και παρεμπιπτόντως για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί η διατύπωση που άφηνε κάποια, ευρύτερα περιθώρια ερμηνείας λόγω της διατύπωσης του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με την εκκρεμούσα τη κατάσταση στο Νότιο Αιγαίο, θεωρώ ότι μετά την βελτίωση τη λεκτική, που έχει προκύψει είναι σαφές πλέον ότι στέλνει μήνυμα ότι, σε όλη αυτή την υπόθεση, το πρόβλημα είναι η Τουρκία, Η Τουρκία αμφισβητεί. Η Τουρκία είναι το πρόβλημα. Και αυτό ξεκαθαρίζει πλέον και μέσα στο κείμενο.» Ο κ. Παναγιωτόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Πάιατ που συνέβαλε να γίνει κατανοητό το πνεύμα της ανακοίνωσης του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Πάντως, ο Αμερικανός Δημοκρατικός Γερουσιαστής, Ρόμπερτ Μενέντεζ δεν έχει την ίδια άποψη για την καθαρότητα της θέσης του State Department για τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Με ανάρτηση του στο Twitter δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Ας είμαστε ξεκάθαροι – η μόνη χώρα που «αμφισβητεί» αυτά τα ύδατα είναι η Τουρκία. Αυτά τα ύδατα ανήκουν στην Ελλάδα, και το State Department πρέπει να αναγνωρίσει κατηγορηματικά και δημόσια ότι η Τουρκία μόνη της είναι υπεύθυνη για την ένταση γι’ αυτά»