Βαρβιτσιώτης: Τι είπε για τις εξελίξεις στο προσφυγικό και τις αιτήσεις ασύλου

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Real News» και στο δημοσιογράφο Γ. Σιαδήμα, όπου και αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τα τρέχουσα ζητήματα της ελληνικής διπλωματίας αλλά και εξωτερικών σχέσεων.

Ο κ.Βαρβιτσιώτης μίλησε, ειδικότερα, για τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά, για την ευρωπαϊκή πολιτική στην αίτηση ασύλου, στην διαρκή τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αλλά και στον αντίκτυπο που θα έχει το Brexit.

Οι προσφυγικές ροές 

Ερώτηση: Στις τοπικές κοινωνίες εκδηλώνονται μεγάλες αντιδράσεις για τη μεταφορά των προσφύγων στην ενδοχώρα από τα νησιά. Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση;

Μ. Βαρβιτσιώτης: Στην πολιτική μας προέχουν η ασφάλεια της χώρας και των συνόρων και η αποτελεσματικότητα στη διαχείριση του φαινομένου, χωρίς εκπτώσεις στα δικαιώματα. Βασική προϋπόθεση, όμως αποτελεί και οι μετανάστες να σέβονται τα ήθη, τις συνήθειες και βεβαίως τους νόμους της χώρας μας που τους φιλοξενεί.

Η κυβέρνηση έχει αφήσει πίσω της το δόγμα ανοιχτά σύνορα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που τόσο πλήγωσε τη χώρα. Δεν μπορούμε, όμως να αφήσουμε το φορτίο των μεταναστευτικών ροών να το σηκώνουν μόνο τα νησιά μας.

Αυτό επιτάσσουν εθνικοί λόγοι που όλοι νομίζω ότι αντιλαμβανόμαστε. Γι’ αυτό, όπως ζητάμε απ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να υπάρχει μια δίκαιη κατανομή στους πρόσφυγες που θα δεχτούν, το ίδιο ζητάμε από όλες τις περιφέρειες χωρίς αιφνιδιασμούς σε συνεννόηση και συμφωνία με τις τοπικές κοινωνίες.

Οι αιτήσεις ασύλου

Ερώτηση: Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, προβλέπει ότι μελλοντικά στις χώρες εισδοχής θα γίνεται μόνο η προκαταρκτική εξέταση του δικαιώματος παροχής ασύλου και ότι οι αιτήσεις ασύλου θα μπορούν να εκδικάζονται σε άλλες χώρες της Ε.Ε., κάτι που σημαίνει μείωση των βαρών για χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, θεωρείτε ότι μπορεί αυτό να περάσει στην Ε.Ε. και να αλλάξει η Συνθήκη του Δουβλίνου; Και, αν ναι, πότε το βλέπετε;

Μ. Βαρβιτσιώτης: Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες για την ταχεία ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του κοινού ευρωπαϊκού ασύλου στη βάση της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των ευθυνών. Θεωρούμε ότι η υποχρεωτική ανακατανομή προσώπων (αιτούντων ασύλου, δικαιούχων διεθνούς προστασίας ατόμων προς επιστροφή) και ο δικαιότερος καταμερισμός στα κράτη μέλη είναι ο μοναδικός τρόπος για την ελάφρυνση του βάρους των κρατών μελών πρώτης εισόδου. Αυτό αποτελεί επιβεβαίωση της δικής μας πρότασης για τον διαχωρισμό του προφίλ πρόσφυγα – μετανάστη. Σε κάθε περίπτωση βλέπουμε θετικά κάθε πολιτική πρωτοβουλία μείωσης των βαρών για τις χώρες όπως η δική μας.

Η τουρκική προκλητικότητα 

Ερώτηση: Παρά την απομόνωση της η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στο Αιγαίο, θα υλοποιήσει η Ε.Ε. τις κυρώσεις που αποφασίστηκαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής;

Μ. Βαρβιτσιώτης: Πάγια επισημαίνουμε την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και στηρίζοντας το κυπριακό αίτημα διασφαλίσαμε την καταδίκη αυτών των ενεργειών στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Πιέζουμε για την εφαρμογή των αποφάσεων, ώστε να γίνει σαφές ότι οι εκβιασμοί της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο και παράλληλα απέναντι στην Ευρώπη πρέπει να σταματήσουν.

Δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή σε μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο και εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό όχι για να εκβιάσει την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε αυτές τις πρακτικές η Ευρώπη πρέπει να δείξει την αποφασιστικότητά της με τον πλέον σαφή τρόπο.

Τα σενάρια για το Brexit

Ερώτηση: Τι πιθανότητες δίνετε σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία την 1η Φεβρουαρίου; Είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο αυτό;

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Ευρώπη χάνει από την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει. Χάνει την παλαιότερη κοινοβουλευτική δημοκρατία, χάνει ένα μεγάλο διεθνές οικονομικό κέντρο, χάνει μια χώρα με ισχυρό γεωπολιτικό βάρος. Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως είναι προετοιμασμένη εδώ και καιρό για κάθε ενδεχόμενο. Είμαστε έτοιμοι νομοθετικά ακόμα και στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Ηδη έχουμε καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο ομπρέλα με 128 δράσεις για όλη τη δημόσια διοίκηση, με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση», για το οποίο πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση. Σε κάθε περίπτωση, έχω ταχθεί υπέρ της άποψης ότι πρέπει να δοθεί χρόνος για να αποφασίσει η Μεγάλη Βρετανία την αποχώρησή της.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ