Τσίπρας σε Ερντογάν: Δε μιλάω μόνος μου, έχω δίπλα μου την ΕΕ και το Διεθνές Δίκαιο

Στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, απάντησε σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός για τις δηλώσεις του ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις ό,τι και να λέει ο Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο όπου βρίσκεται είπε απευθυνόμενος στον Ταγίπ Ερντογάν:

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν λέει κάποια πράγματα αλλά μιλάει την γλώσσα του διεθνούς δικαίου, την γλώσσα της λογικής, της αλήθειας και της αποφασιστικότητας.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν μιλάει μόνος του αλλά έχοντας στο πλευρό του την ΕΕ, όλα τα κράτη – μέλη της Ευρώπης και την μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας αλλά και κάθε χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».

Και συνέχισε: «Το μήνυμα είναι σαφές και δεν έχει κανένα νόημα μια τακτική κλιμάκωσης ανέξοδης και αδιέξοδης και ατελέσφορης. Δεν είναι ένδειξη ισχύος αλλά αδυναμίας να επιχειρεί κανείς άγονες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ μιας χώρας που γνωρίζει ότι δεν έχει αποτρεπτική δύναμη στην θάλασσα αλλά αδυναμίας. Όλοι ξέρουν ότι είναι ένδειξη αδυναμίας και καλό θα ήταν αυτές οι παραβιάσεις να σταματήσουν εδώ».

Και ο πρωθυπουργός κατέληξε απευθυνόμενος στον Ταγίπ Ερντογάν: «Όπως προείπα, θα υπάρξει σοβαρό τίμημα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και σε ότι αφορά την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή που είναι επιδίωξή μας. Απευθυνόμενος στους Έλληνες οπλίτες και στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεών μας στην Κύπρο να στείλω ένα μήνυμα ότιο οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ειναι δυνατές αξιόπιστες και έτοιμες να εκτελέσουν την αποστολή τους στο ακέραιο λειτουργώντας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Το μήνυμά του στο προσωπικό της ΕΛΔΥΚ

Το προσωπικό του μήνυμα έστειλε και στα στελέχη της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο λέγοντας συγκεκριμένα.

«Δίνετε τον καλυτερο εαυτό σας κρατώντας ψηλά τη σημαία της αποτροπής της ισχύος και της περηφάνιας ώστε να προασπίσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη. Υπηρετείτε σε μια ιστορική δύναμη. Είστε οι πρεσβευτές της Ελλάδας στην Κύπρο και πάνω απ’ όλα θέλω να σας πω ότι εκπροσωπείτε και πολύ σημαντικές άξιες όπως του αγώνα για την ελευθερία την ανεξαρτησία και τη δικαιοσύνη. Το μήνυμα είναι ότι η εθνική ανεξαρτησία είναι αδιαπραγμάτευτη  όπως και η  κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.