Τσίπρας: Η Ελλάδα είναι άγκυρα συνεργασίας ασφάλειας και σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο

Ο ρόλος της Ελλάδας είναι να αποτελεί άγκυρα συνεργασίας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, παράλληλα, όμως, είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την τελετή της υπογραφής των συμβάσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Τις συμβάσεις υπέγραψαν οι εκπρόσωποι της αμερικανικής Exxon Mobil, της γαλλικής Total και των ΕΛΠΕ, με τη παρουσία των πρέσβεων των δύο χωρών και του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη.

Προϋπόθεση για να γίνουν οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, αλλά και παράγοντας για την ειρήνη και την συνεργασία στην περιοχή είναι να πρυτανεύσει η λογική του διαλόγου, της συνεργασίας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, ανέφερε ο πρωθυπουργός και ακολούθως αναφέρθηκε στη σημασία των συμβάσεων για τη γεωπολιτική και ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδας.

«Συμβολική και ιστορική αξία»

«Η σημερινή ημέρα έχει μία ιδιαίτερη συμβολική και ιστορική αξία, καθώς η Ελλάδα κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για να αξιοποιήσει τον ορυκτό της πλούτο», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εκτός από ενεργειακός κόμβος μετατρέπεται σε χώρα παραγωγής ενέργειας.

Η υπογραφή της σύμβασης είναι το αποκορύφωμα μίας πολυετούς προσπάθειας και σχεδιασμού η υλοποίηση του οποίου δίνει άλλο ορίζοντα και βάρος στον ήδη αυξημένο γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας. Πριν από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα ήταν μία χώρα στο χείλος της καταστροφής και τώρα στοχεύει να καλύπτει ένα μέρος τουλάχιστον των ενεργειακών αναγκών της».

Τα οικονομικά στοιχεία

Ο κ. Τσίπρας παρέθεσε και ορισμένα οικονομικά στοιχεία, λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι για ένατο τρίμηνο σε ανάπτυξη, δανείζεται με το χαμηλότερο ιστορικά επιτόκιο, έχουμε πετύχει ρεκόρ στις άμεσες ξένες επενδύσεις, προχωρούμε με αισιοδοξία», και πρόσθεσε:

«Η σημερινή υπογραφή της συμφωνίας σηματοδοτεί ότι οι επενδύσεις συνεχίζονται και θα πάμε και φέτος σε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη επένδυση αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης» στις δυνατότητες της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας.

Αναφέρθηκε, όμως, και στη γεωπολιτική σημασία της υπογραφής της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για επένδυση εθνικής σημασίας που ανοίγει έναν μεγάλο κύκλο για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. «Εμείς το κάνουμε με στόχο να έχουμε αποτελέσματα.

Κινηθήκαμε όπως και η Κύπρος με σχέδιο και πολύ δουλειά και προχωράμε στην αξιοποίηση. Δεν κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού, αλλά προχωρούμε συντονισμένα προκειμένου να δώσουμε προοπτική οικονομικής ευημερίας και ενεργειακής ασφάλειας στους λαούς μας.

Με την πιστή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά έχοντας και υποστήριξη από σημαντικές εταιρείες του χώρου, τις αρτιότερες τεχνολογικά, για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». Σημείωσε ακόμη ότι είναι εταιρείες χωρών, των ΗΠΑ και της Γαλλίας, που στηρίζουν την Ελλάδα για την οικονομική ανάκαμψη και την αξιοποίηση του πλούτου της.

Ο πρωθυπουργός έκανε μία σύντομη αναδρομή λέγοντας ότι το ενδιαφέρον των εταιρειών εκδηλώθηκε πριν από 20 μήνες και οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ. «Μένει πλέον μετά την υπογραφή η κύρωση από τη Βουλή», όπως είπε.

Τι είπε για τον EastMed

«Το ενδιαφέρον για έρευνες στην Κρήτη συνδέεται με τις έρευνες για κοιτάσματα στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου κυρίως σε φυσικό αέριο από την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου επιλέξαμε τον δρόμο της συνεργασίας για την αξιοποίηση και την ανάπτυξη των ερευνητικών μας υποδομών», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται ένα μεγαλεπήβολο πρότζεκτ που θα ενισχύσει τη στρατηγική μας για τον διαμερισμό των δρόμων και των πηγών της ενέργειας», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Να φέρομαι τον East Med, που θα μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη με πρώτο σταθμό την Κρήτη. Ο αγωγός αυτός μπορεί να γίνει γέφυρα στη Μεσόγειο, ανοίγοντας δρόμο για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή».

Σημείωσε ακόμη ότι θα αναζητήσουμε κοιτάσματα φυσικού αερίου στα Νότια της Κρήτης, που, αν βρεθούν, θα προσθέσουν και την Ελλάδα στις χώρες παραγωγούς της περιοχής.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ότι «το θεσμικό πλαίσιο διασφαλίζει ότι τα οφέλη θα αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες όσο και στο ελληνικό δημόσιο» και πρόσθεσε:

«Οι ανάδοχοι υποχρεούνται στην αποζημίωση ήδη από τη σημερινή υπογραφή. Ανοίγονται δυνατότητες για θέσεις εργασίας τόσο στη φάση της έρευνας όσο και της αξιοποιήσεις.

Τα κέρδη θα φορολογούνται 20% υπέρ του δημοσίου και 5% υπέρ των περιφερειών. Επίσης, στην επόμενη φάση, το κέρδος για το δημόσιο θα είναι 30% – 40% των κερδών. Παράλληλα, έχουν ενσωματωθεί όλες οι περιβαλλοντικές ρυθμίσεις που είναι και οι πιο αυστηρές διεθνώς».

Τέλος, ανέφερε ότι οι συμβάσεις θα πάνε στη Βουλή, θα αρχίσει η έρευνα και σε δύο με τέσσερα χρόνια θα έχουμε εικόνα για το τι κοιτάσματα υπάρχουν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου InTime News