Η απόφαση για εντατικότερο έλεγχο των συνόρων ώστε να αντιμετωπιστεί σε ένα βαθμό το μεταναστευτικό πρόβλημα, είναι ήδη ειλημμένη.
Την εξέφρασε με τον πλέον παραστατικό τρόπο την Δευτέρα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κάνοντας λόγο για «σφράγιση» των συνόρων στον Έβρο και ενίσχυση της επιτήρησης «από άκρο σε άκρο στο Αιγαίο».
Το πώς θα επιτευχθεί αυτό είναι ένα ερώτημα. Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως το Αιγαίο δεν μπορεί να «στεγανοποιηθεί», όπως ο Έβρος.
«Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει στα νησιά. Θα κάνουμε ότι πιο κοντινό υπάρχει σε αυτό. Κατ’ αρχήν σε όλο το μήκος και πλάτος των συνόρων, χερσαίων και θαλασσίων, θα αυξηθούν όλα τα μέσα επιτήρησης. Σκοπός η αποτροπή. Δεν είμαι σίγουρος ότι η αυστηρότερη επιτήρηση και η εντατικότερη επιτήρηση θα φέρει και την πλήρη αποτροπή.Νομίζω όμως ότι σε πρώτη φάση θα σφίξουν τα λουριά», είπε χαρακτηριστικά ο ΥΕΘΑ.
Το σχέδιο ενίσχυσης του Λιμενικού
Το επιχειρησιακό σχέδιο για την καλύτερη φύλαξη του Αιγαίου και το μεταναστευτικό, αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί, βρίσκεται ήδη στα σπάργανα. Σε αυτό κατέληξαν όσοι μετείχαν σε σύσκεψη που έγινε την Κυριακή στο Υπουργείο Άμυνας, δηλαδή ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής και οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ και Λιμενικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή», το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει:
- Πέντε πλωτά του Λιμενικού μεταβαίνουν στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, όπου ήδη επιχειρούν 45 πλοία του Λιμενικού.
- Περίπου 100 άνδρες του Λιμενικού πηγαίνουν σε Χίο και Μυτιλήνη για να επανδρώσουν τα πλωτά.
- Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα επανδρώσει και πάλι παλαιά παρατηρητήρια του Στρατού Ξηράς.
- Ο Στρατός Ξηράς θα παραχωρήσει στο Λιμενικό πλωτά για την ενίσχυση της αστυνόμευσης. Τα πλωτά αυτά θα έχουν πληρώματα αποκλειστικά του Λιμενικού και όχι του Πολεμικού Ναυτικού.
Πάντως το μεταναστευτικό εξακολουθεί να παραμένει πολύπλοκο. Το περιέγραψε ανάγλυφα ο ΥΕΘΑ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, λέγοντας: «Όταν το σύστημα μπορεί να επεξεργαστεί 600 αιτήσεις ασύλου την εβδομάδα ασχέτως πότε θα εκδικαστούν που πάνε πολύ αργότερα λόγω της δομής της διαδικασίας, και έρχονται χίλιοι τότε όπως καταλαβαίνεται το πρόβλημα είναι μεγάλο… Είναι προφανές ότι πρέπει να αποσυμφορηθούν τα νησιά πριν καταλυθεί το σύμπαν εκεί πέρα. Αυτό αναπόφευκτα σημαίνει ότι πρέπει κάποιοι να μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Εκεί πρέπει κάπου να φιλοξενηθούν. Αναπτύσσεται μία προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αναλάβει αυτή την αποστολή στο εσωτερικό της χώρας».
Πηγή: με πληροφορίες από «Καθημερινή» / Σταύρο Γ. Παπαντωνίου