Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με αφορμή τις εξελίξεις με τον αγωγό EastMed.
Τηλεφωνική συνομιλία είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Κύριο θέμα της, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήταν η ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο και ο αγωγός του EastMed.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το νόμο για τον East Med Act, που δημιουργεί μία νέα στρατηγική συμμαχία στην ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου, μέσα από το Air Force One, που τον μετέφερε στη Φλόριντα για τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
«Μήνυμα» προς τον Ερντογάν
Οι προκλήσεις της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα σταθούν εμπόδιο στη συμφωνία για τον αγωγό EastMed, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη. Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ενέργειας τόνισε πως η συμφωνία “θα προχωρήσει ο,τι κι αν λέει ο Ερντογάν”. “Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά με βάση το διεθνές δίκαιο”, πρόσθεσε. Παράλληλα, διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει όλα τα ενεργειακά σχέδια που ενισχύουν τη χώρα.
“Η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα, ωστόσο θα πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να συμβιώσουμε και όπως είπε και ο πρωθυπουργός υπάρχουν όρια”, τόνισε ο κύριος Χατζηδάκης.
Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Ισραήλ θα κάνουν… ποδαρικό στο 2020, με την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, όπως μετέδωσε χθες το SigmaLive.Σύμφωνα με το κυπριακό κανάλι, οι υπογραφές στη διακρατική συμφωνία θα μπουν αρχές του χρόνου.
“Πρόκειται για ένα μεγαλεπίβολο έργο τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας, το οποίο θα αποτελέσει την συλλογική απάντηση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας στην τουρκική βουλιμία και τις παράνομες συμφωνίες της με τη Λιβύη”.
Κι αυτό, γιατί “με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, που θα έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου στέλνουν το μνημόνιο Ερντογάν στον κάλαθο των αχρήστων”.
Στη συμφωνία καθορίζονται ζώνες δικαιοδοσίες, δικαιώματα ελέγχου και έκδοσης αδειών, ενώ εξασφαλίζεται η πορεία του αγωγού που περνά μέσα από την περιοχή που η Τουρκία παράνομα θεωρεί ως γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη.
Με πληροφορίες από: Newsit / Φωτογραφία Reuters