Τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ είχε το μεσημέρι της Τετάρτης (15.07.2020) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Άνγκελα Μέρκελ συνομίλησαν ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στις 17 και 18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες και θα είναι η πρώτη που θα γίνει δια ζώσης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.
Αυτό ήταν το μοναδικό που ανακοινώθηκε από το Μαξίμου για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός με την Γερμανίδα καγκελάριο. Μια επικοινωνία που έρχεται λίγες ώρες αφού ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου “μαρτύρησε” τη συνάντηση Ελλάδας – Τουρκίας – Γερμανίας στο Βερολίνο, με πρωτοβουλία της τελευταίας που αυτό το εξάμηνο ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θέλει στη… βάρδιά της να γίνει επεισόδιο ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.
Κυρώσεις εκεί που… πονάει
Θεωρείται βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν για την απόφαση Ερντογάν να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί αλλά και για τη γενικότερα προκλητική στάση της Τουρκίας. Άλλωστε, στόχος της Ελλάδας είναι να τεθεί το ζήτημα της Τουρκίας και ειδικά της Αγίας Σοφίας, στη Σύνοδο Κορυφής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε, άλλωστε, καθαρό μήνυμα κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, περιγράφοντας παράλληλα τις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς: η Ευρώπη οφείλει, όπως είπε, να καταρτίσει συγκεκριμένο κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να έχουν σαφή αντίκτυπο στην τουρκική οικονομία, ούτως ώστε να «πονέσουν» τη γειτονική χώρα, όπως σχολίασε σε συνέντευξή του στο Star ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Επιπλέον, αποκάλυψε πως αυτές θα μπορούσαν ν’ αφορούν τον τουρισμό, τις τραπεζικές συναλλαγές και τις εγγυήσεις σε περίπτωση εξαγωγών ή εισαγωγών. Απέφυγε, ωστόσο, να μιλήσει για τη διακοπή π.χ. της τελωνειακής σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, τέτοιες κυρώσεις μοιάζουν μάλλον ως η έσχατη λύση.
Ο πρωθυπουργός τόνισε, εξάλλου, πως ειδικότερα το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι όχι απλώς ευρωτουρκικό, αλλά παγκόσμιο και «κάρφωσε» την Τουρκία πως επιλέγει να διαρρήξει τους δεσμούς της με το δυτικό κόσμο, όπως υπερθεμάτισε και ο Κύπριος πρόεδρος.