Ιδιαίτερης σημασίας τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με το Κύπριο ομόλογό του Χαράλαμπο Πετρίδη, στο πλαίσιο του 7ου Διακυβερνητικού Συμβουλίου Άμυνας, όπου στο προσκήνιο τέθηκε η τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο.
Πραγματοποιήθηκε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης το 7ο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας , σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας Κύπρου – Ελλάδας, στο πλαίσιο της μόνιμης, σταθερής και αναβαθμισμένης πολιτικής συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας και ασφάλειας.
Δελτίο Τύπου του υπουργείου Άμυνας Κύπρου αναφέρει ότι αμφότεροι οι υπουργοί Άμυνας τόνισαν ότι, οι τουρκικές προκλήσεις και η αμφισβήτηση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, επιβάλλουν την συνέχιση του διαρκούς συντονισμού, εγρήγορσης και αγαστής πολιτικό-στρατιωτικής συνεργασίας.
Οι δύο υπουργοί προέβησαν σε ανασκόπηση του γεωπολιτικού περιβάλλοντος της Ανατολικής Μεσογείου και του ρόλου που διαδραματίζουν Κύπρος και Ελλάδα συμβάλλοντας μαζί με φίλιες χώρες στη σταθερότητα της περιοχής.
Τι συζήτησαν οι δύο Υπουργοί Άμυνας
Οι κύριοι Πετρίδης και Παναγιωτόπουλος, εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη και ευχαριστίες τους προς το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων Κύπρου και Ελλάδας για την συνεχιζόμενη ετοιμότητα και επαγγελματισμό τους κατά την διάρκεια των περασμένων μηνών και ειδικότερα την περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα είχε ενταθεί σε Κυπριακή ΑΟΖ και Ελληνική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Το 7ο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας , εξέτασε επίσης, σειρά θεμάτων που άπτονται της διμερούς αμυντικής συνεργασίας Κύπρου-Eλλάδας και θεμάτων που σχετίζονται με την περαιτέρω ανάπτυξη των πολυμερών συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο, την ενδυνάμωση της συνεργασίας σε προγράμματα έρευνας και καινοτομίας της Ε.Ε. όπου Κύπρος και Ελλάδα είναι από τις χώρες με την συμμετοχή στα περισσότερα προγράμματα της Μόνιμης και Διαθρωμένης Συνεργασίας της Ε.Ε. (PESCO).
Κατά την διάρκεια του συμβουλίου πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τα δύο υπουργεία και των Γενικών Επιτελείων ΓΕΕΦ – ΓΕΕΘΑ, όπου συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων σε επίπεδο περιφερειακής συνεργασίας και ασφάλειας, αμυντικής διπλωματίας και στρατιωτικών επιχειρησιακών προγραμμάτων – ασκήσεων, ο συντονισμός και η συνεργασία στην ενεργειακή ασφάλεια καθώς και η πρόοδος σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Θέματα στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών θα συζητηθούν στην επικείμενη επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας στην Αθήνα στις 16 Φεβρουαρίου μετά από πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Intime News