Την αμφισβήτηση της Τουρκίας , σε τεχνικό επίπεδο, του χερσαίου τμήματος παραποτάμιου εδάφους , στις Φέρρες, στο οποίο από τις αρχές Μαΐου η Ελλάδα κατασκευάζει τμήμα του φράχτη του Έβρου για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση περιέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών , Νίκος Δένδιας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, «η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες για την ακρίβεια μετρήσεις και αποψιλώσεις για την κατασκευή, επέκταση και προέκταση Φράκτη στον Έβρο, στην περιοχή Φερών, εντός της ελληνικής επικράτειας. Η Τουρκία ζήτησε να μάθει, να ενημερωθεί, για τις συντεταγμένες της κατασκευής του Φράκτη αυτού. Στο αίτημα αυτό η Ελλάς απάντησε στη τουρκική πλευρά αρνητικά, λέγοντας ότι ο Φράκτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός του ελληνικού εδάφους και άρα δεν υφίσταται λόγος ενημέρωσης της τουρκικής πλευράς επί των στοιχείων, τα οποία ζήτησαν. Στη συνέχεια ,είπε ο κ. Δένδιας, λόγω «της κινητικότητας σε σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες από πλευράς μας, επιδώσαμε νεώτερη ρηματική διακοίνωση στον εδώ Τούρκο πρέσβη, ενώ τουρκική ανακοίνωση ισχυρίζεται την επομένη μέρα ανακριβώς ότι εμείς παραβιάσαμε τα χερσαία σύνορα της Τουρκίας».
Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών όσο και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, διαμήνυσαν σε όλους τους τόνους ότι «η κυβέρνηση ουδέποτε επέτρεψε, ούτε θα επιτρέψει την απώλεια ή την αμφισβήτηση εθνικού εδάφους», και ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι σαφώς οριοθετημένα και απαράλλακτα. Δεν αλλάζουν, δεν μετακινούνται, όπως αλλάζει και μετακινείται διαχρονικά, στο βάθος και στη διάρκεια δεκαετιών, η κοίτη του ποταμού Έβρου».
Οι δύο υπουργοί υποστήριξαν ότι τα περιστατικά στον Έβρο είναι ζητήματα που συνήθως επιλύονται σε τοπικό επίπεδο και σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγονται αμφισβήτηση της συνοριογραμμής . «Ανάξιο λόγου» χαρακτήρισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας το συμβάν στον Έβρο ενώ ο Νίκος Δένδιας άσκησε έντονη κριτική στην αντιπολίτευση που υιοθέτησε αναληθή, όπως είπε, δημοσιεύματα περί δήθεν κατάληψης ελληνικού εδάφους. Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος αντέδρασε λέγοντας «πώς είναι δυνατόν να γίνονται δύο διαβήματα για ένα μη γεγονός».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OnAlert , κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής δεν ήταν λίγες οι στιγμές που προκλήθηκαν εντάσεις και αντεγκλήσεις μεταξύ των βουλευτών της αντιπολίτευσης, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελληνικής Λύσης , και του κ. Δένδια. Η αντιπαράθεση επικεντρώθηκε στο αν παραβιάστηκε ή όχι η ελληνική κυριαρχία με τους υπουργούς και τη στρατιωτική ηγεσία να δηλώνει κατηγορηματικά ότι «δεν καταλήφθηκε ποτέ ελληνικό έδαφος».
Οι εξηγήσεις και οι αναλύσεις της στρατιωτικής ηγεσίας θεωρήθηκαν ικανοποιητικές από τα μέλη της επιτροπής , ωστόσο εκφράστηκε ο προβληματισμός για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της Άγκυρας.
Όπως έχει γράψει το OnAlert, μέχρι στιγμής, η Άγκυρα Τουρκία δεν έχει απαντήσει στη δεύτερη ρηματική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για την τουρκική κινητικότητα στις Φέρρες ώστε να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς γύρω από το τεχνικό ζήτημα, όπως το χαρακτήρισε και ο Τούρκος πρέσβης, που προέκυψε στον Έβρο.