Θρίλερ στις Βρυξέλλες: Η Ελλάδα αρνείται το προσχέδιο λόγω Τουρκίας

Ένα διπλωματικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, καθώς όπως μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, έχει πέσει στο τραπέζι ένα προσχέδιο το οποίο δεν γίνεται αποδεκτό από την Ελλάδα.

Η αιτία που η Ελλάδα δεν κάνει αποδεκτό το προσχέδιο είναι ότι δεν περιέχει αναφορά στην Τουρκία, που να ικανοποιεί την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν -πάντα κατά τον ΣΚΑΙ- ότι θα πρέπει να αλλάξουν πολλά στο κείμενο, για να γίνει δεκτό από την Ελλάδα.

Οι εξελίξεις αυτές έφεραν και ένα διάλειμμα 45 λεπτών στη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με κείμενο του προσχεδίου απόφαση που δημοσιοποίησε το Politico, υπάρχει μόνον η αναφορά ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου».

Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν αναφορές όπως ότι «υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου» ή και «υψηλού επιπέδου διαλόγους και συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016».

Σε άλλη παράγραφο καλείται η Τουρκία να σταματήσει να διεξάγει έρευνες -χωρίς κανέναν προσδιορισμό όπως «παράνομες»- στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και καλεί τις δύο πλευρές ώστε «να λύσουν τις διαφορές τους».

Κυβερνητικές πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων ανέφεραν πως η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί ένα τέτοιο κείμενο καθώς δεν είναι διόλου ισορροπημένο.