Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Κώστας Λάβδας, μίλησε στο OnAlert και σχολίασε τις πρόσφατες αντιρρήσεις της Γαλλίας για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, ενώ μίλησε και για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Η Ελλάδα θέλει τον εξευρωπαϊσμό των Δυτικών Βαλκανίων, όχι όμως με οποιουσδήποτε όρους. Θα ήταν λάθος να φανεί η ΕΕ ότι εκβιάζεται από την κυβέρνηση Ζάεφ η οποία επικαλείται πολιτική αποσταθεροποίηση αν δεν ξεκινήσουν άμεσα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις», τονίζει στο OnAlert ο καθηγητής.
«Νομίζω ότι η Γαλλία εκφράζει μια πολιτική λογική που βασίζεται στον σοβαρό και διαχρονικό προβληματισμό της σχέσης εμβάθυνσης-διεύρυνσης της ΕΕ, δηλαδή κατά πόσο η Ευρώπη έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο ομοσπονδοποίησης που μπορεί να προσθέτει και άλλα μέλη.
Η Γαλλία, με δεδομένα τα προβλήματα συντονισμού που υπάρχουν στη λειτουργία της ΕΕ, ορθώς πράττει και διατυπώνει θέτει τις ενστάσεις της.
Ο κ. Λάβδας θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξακολουθεί να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων και των Τιράνων, όχι όμως με οποιουσδήποτε όρους. «Δεν μπορεί η κυβέρνηση Ζάεφ να εκβιάζει, επισείοντας τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας στη χώρα του λόγω της αναβολής της ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
Πρέπει να δοκιμαστεί το φιλοευρωπαϊκό φρόνημα της Βόρειας Μακεδονίας. Ένα πολιτικό σύστημα που δεν είναι σε θέση να τιμήσει μία τόσο κρίσιμη συμφωνία για την μικρή και ασταθή χώρα θα πρέπει να αναλάβει το κόστος αυτής της αδυναμίας.»
Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής εκτιμά ότι πολύ δύσκολα οι πολιτικές δυνάμεις στη γειτονική χώρα θα θελήσουν να αποκλίνουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών και να επιστρέψουν σε μία μαξιμαλιστική και αδιέξοδη λογική.
«Κατά την άποψη μου η γειτονική χώρα δεν πρόκειται να αποσταθεροποιηθεί μετά τις εκλογές τον Απρίλιο 2020, εφόσον αυτές γίνουν και αναδειχθεί άλλη κυβέρνηση στα Σκόπια, όπως πληροφορούν την κοινή γνώμη διάφοροι ψευτοαναλυτές.»
Η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ είναι μία μακρά διαδικασία. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων δε σημαίνει αυτόματα και ένταξη. Η Συμφωνία των Πρεσπών πράγματι σε έναν βαθμό δεσμεύει του Ευρωπαίους για την ένταξη των Σκοπίων, ωστόσο η ευρωπαϊκή πορεία εξαρτάται από την ίδια τη γειτονική χώρα.
Υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα στη Βόρεια Μακεδονία, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί θεσμοί της ακόμη δεν έχουν κόψει τον ομφάλιο λώρο με τη Τουρκία. «Η Συμφωνία των Πρεσπών κινδυνεύει μόνο από το ίδιο πολιτικό σύστημα της Βόρειας Μακεδονίας», καταλήγει ο κ. Λάβδας.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Καθηγητή Ευρωπαϊκής πολιτικής Κώστα Λάβδα: