Του Κώστα Αλατζά
Ενήμερες από το μεσημέρι της Κυριακής ήταν οι ελληνικές αρχές για το τραγικό δυστύχημα στη Λιβύη και το σοβαρό ενδεχόμενο ύπαρξης νεκρών, όπως αναφέρουν οι συγγενείς των επιζώντων στο OnAlert.
Από τις 4:30 μμ της περασμένης Κυριακής γνώριζε το ΓΕΕΘΑ ότι το λεωφορείο με τα 19 μέλη της ελληνικής αποστολής που μετείχε στην αυτοκινητοπομπή η οποία μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια από τη Βεγγάζη με προορισμό την πόλη Ντέρνα της Λιβύης, συγκρούστηκε σφοδρά με διερχόμενο φορτηγό.
Όπως πληροφορείται το OnAlert, λίγα λεπτά μετά τη σφοδρή σύγκρουση ένα από τα επιζόντα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ειδοποίησε τους οικείους του, μέσω του μοναδικού κινητού τηλεφώνου του συναδέλφου του παθολόγου γιατρού που είχε περισωθεί, ζητώντας να ενημερώσουν άμεσα το ΓΕΕΘΑ για το τραγικό συμβάν.
Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ η είδηση του τροχαίου έγινε γνωστή στις 5μμ της περασμένης Κυριακής, την ώρα δηλαδή που προσγειωνόταν στην Ελευσίνα το C-130 το οποίο είχε μεταφέρει το πρωί τα 19 μέλη της ελληνικής αποστολής στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν, εκείνη την ώρα δεν γνώριζαν για νεκρούς αλλά μόνο για το γεγονός του τροχαίου. «Η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας».
Επίσης σύμφωνα με την ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ, «είναι ευνόητο ότι στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν επί του πεδίου δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων». Παρόλα αυτά, το ΓΕΕΘΑ και ενώ οι πληροφορίες από τη Λιβύη ήσαν συγκεχυμένες στην πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε για το συμβάν έκανε λόγο για «ελαφρά τραυματίες».
Το λεωφορείο συγκρούστηκε με διερχόμενο αυτοκίνητο, το οποίο για άγνωστο λόγο παρεκτράπη της πορείας του, βγήκε εκτός δρόμου και στην προσπάθειά του να επανέλθει, έπεσε πάνω στο λεωφορείο της ελληνικής αποστολής. Αμέσως μετά τη σύγκρουση το λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες με τους επιβαίνοντες να προσπαθούν να απεγκλωβιστούν βγαίνοντας από τα παράθυρα.
Από τα 19 άτομα της ελληνικής αποστολής 5 σκοτώθηκαν ακαριαία ενώ οι υπόλοιποι που κατάφεραν να σωθούν, εκ των οποίων 8 είναι τραυματισμένοι, επαναπατρίστηκαν χθες τα ξημερώματα με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας. Όλοι φέρουν εγκαύματα ενώ οι δύο εξ’ αυτών υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ κανενός η ζωή δεν διατρέχει κίνδυνο.
Συγγενείς επιζώντος από τη Λιβύη: Την τελευταία στιγμή οργανώθηκε η αποστολή
Οι φίλοι και οι συγγενείς των μελών της ελληνικής αποστολής πέραν της διαφορετικής εκδοχής που δίνουν στο OnAlert, για τον χρόνο πληροφόρησης των ελληνικών αρχών ισχυρίζονται ότι η αποστολή σχεδιάστηκε την τελευταία στιγμή. «Τους ενδιέφερε μόνο η φωτογραφία», δηλώνουν με πικρία. Όπως αναφέρουν στο ΟnAlert φίλοι του ενός στρατιωτικού γιατρού που νοσηλεύεται στο 401 με εγκαύματα στα χέρια και τα πόδια, η επιχείρηση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στην εμπόλεμη Λιβύη οργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Το στρατιωτικό προσωπικό ειδοποιήθηκε μόλις την περασμένη Πέμπτη. Την επόμενη ημέρα εμβολιάστηκε και την περασμένη Κυριακή το πρωί επιβιβάστηκαν στο C-130 με προορισμό τη Βεγγάζη.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους οι νοσηλευτές και οι γιατροί των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είχαν ακριβή ενημέρωση για το ακριβές αντικείμενο τη αποστολής τους ούτε για τον χρόνο παραμονής τους στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Λιβύης. Στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης πληροφορήθηκαν ότι το C-130 θα επέστρεφε χωρίς αυτούς στην Αθήνα. Επιπλέον υποστηρίζουν ότι δεν υπήρχε κάποιος σύνδεσμος για την καθοδήγηση της επιχείρησης ανθρωπιστικής βοήθειας και πως κινούνταν με τη βοήθεια της γαλλικής δύναμης που βρίσκεται στη Λιβύη.
Σχολιάζοντας πηγές του ΓΕΕΘΑ τα όσα αναφέρουν οι συγγενείς των επιζώντων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων δηλώνουν ότι το περιβάλλον στο οποίο θα δραστηριοποιούνταν η ελληνική αποστολή ήταν «απολύτως ασφαλές», με δεδομένη την εμπόλεμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η Λιβύη. Επίσης υποστηρίζουν ότι τα μέλη της επιχείρησης γνώριζαν το αντικείμενο της αποστολής τους.