Στην Βουλή σήμερα ο πιο απρόβλεπτος και αβέβαιος προϋπολογισμός των τελευταίων 10ετιών. Στο τελικό σχέδιο θα υπάρχουν πολύ σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το προσχέδιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό της ύφεσης για το 2020 θα κινείται στην περιοχή του 10,5%, ενώ για το 2021 έρχεται νέο «κούρεμα» στην προσδοκώμενη ανάπτυξη και θα προσδιορίζεται λίγο πάνω από το 4,5%, αλλά σίγουρα κάτω από το 5%. Να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού η πρόβλεψη για την ύφεση του 2020 ήταν στο 8,2%, ενώ η ανάκαμψη του 2021 τοποθετούνταν στο 7,5%.
Παράλληλα όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες η εκτίμηση για το πρωτογενές έλλειμμα του 2021 θα είναι σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις. Και αυτό διότι όπως έχει τονίσει ο υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση θα είναι δίπλα στον πολίτη και την επιχείρηση, έτσι ώστε τελειώσει η πανδημία να είναι όρθιοι.
Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι το πρόγραμμα στήριξης θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και το 2021, ο πήχης για το έλλειμμα ανεβαίνει από το 1% του ΑΕΠ που ήταν στο προσχέδιο σε πάνω από το 4%, κάτι που σημαίνει σε απόλυτους αριθμούς περί τα 7 δισ. ευρώ. Αυτό είναι το τίμημα για να μείνει η οικονομία, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι όρθιοι στο τέλος της κρίσης.
Τα σενάρια
Στο υπουργείο Οικονομικών δουλεύουν πάνω σε σενάρια, μάλλον κοντά στα δυσμενή, παρά στα αισιόδοξα. Ωστόσο στο βάθος υπάρχουν δύο κρυφά «όπλα» που αν ενεργοποιηθούν έγκαιρα είναι δυνατόν να φέρουν ταχύτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021. Και τα δύο όμως σχετίζονται με το εμβόλιο και το πόσο γρήγορα αυτό έρθει στην αγορά και βέβαια πόσο αποτελεσματικό θα είναι.
Στο ενδεχόμενο ότι αυτό συμβεί σε ένα ικανοποιητικό βαθμό μέχρι και τις αρχές Μαΐου, τότε όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς του τουρισμού, θα μπορέσει η χώρα να κερδίσει ένα σημαντικό μερίδιο, σε σχέση βέβαια με το 2019.
Το δεύτερο στοιχείο που μπορεί να φέρει ταχύτερη ανάκαμψη ακούει στο όνομα κατανάλωση. Η πανδημία την έχει συρρικνώσει σημαντικά και αυτό φαίνεται και από την εκτίναξη των καταθέσεων, που στην περίοδο του κορονοϊού έχουν αυξηθεί κατά περίπου 11 δισ. ευρώ.
Οι Έλληνες διψούν για κατανάλωση και το δείχνουν σε κάθε τους ευκαιρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου η κατανάλωση σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019 κατέγραψε άνοδο 11,1%, αγγίζοντας τα 127,97 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019 που ήταν 115,18 εκατ. ευρώ. Η ανάπτυξη της αγοράς τη συγκεκριμένη εβδομάδα, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αγορά της Αττικής, που ελέγχει μερίδιο 53,6% και η οποία «έτρεξε» με ρυθμό 9,7%.
Πηγή: Newsit / Φωτογραφία InTime News