Στ. Πέτσας: Θα αυστηροποιήσουμε το πλαίσιο ελέγχων μετακίνησης

«Καμία χώρα δεν μπορεί να αντέξει μια τόσο μαζική πανδημία, που δημιουργεί την ανάγκη σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να τρέξει ταυτόχρονα στο νοσοκομείο», τόνισε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι», ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Τόνισε ότι «σε εμάς επαφίεται αυτό το καλό αποτέλεσμα να συνεχιστεί ώστε να έχουμε μια συλλογική νίκη» και προανήγγειλε αυστηροποίηση των μέτρων μόνο όσον αφορά στην αντιμετώπιση φαινομένων υπερβολικής διόγκωσης του χρόνου για μια δραστηριότητα έξω από το σπίτι με αυστηρότερους ελέγχους όπως και προσπάθεια στην κατεύθυνση του να γίνονται συντεταγμένα οι βασικές μετακινήσεις. «Δεν μπορεί να χρησιμοποιεί κανείς το έντυπο για τις έξι επιλογές που έχει, τρεις φορές την ημέρα. Συνδυάζουμε την έξοδο μας για το σουπερμάρκετ, το φαρμακείο, τον φούρνο της γειτονιά μας και γυρίζουμε σπίτι μας. Αυτή είναι η μόνη αποτελεσματική άμυνα αυτή τη στιγμή. Και στο έντυπο και στο 13033 υπήρξε μια κατάχρηση από τους λίγους. Οι πιο πολλοί συμμορφώνονται ευλαβικά. Αλλά και αυτοί οι λίγοι μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα. Γι’ αυτό θα αυστηροποιήσουμε το πλαίσιο αυτό».

Ο κ. Πέτσας επισήμανε επίσης ότι υπάρχει προβληματισμός για την εικόνα με τις ουρές στις τράπεζες το τελευταίο διήμερο και υπενθύμισε ότι υπάρχει 10ήμερη αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Όσον αφορά το γιορτασμό του Πάσχα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Έχουμε πολλά χρόνια μπροστά μας να γιορτάζουμε τις παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα, τους παραδοσιακούς τρόπους έκφρασης της πίστης μας. Αυτή τη χρονιά, είναι διαφορετικά. Θα μείνουμε μέσα». Ανέφερε ταυτόχρονα ότι υπάρχει μια συζήτηση με τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο για το ενδεχόμενο από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και το Πάσχα να γίνουν οι Λειτουργίες στις εκκλησίες κεκλεισμένων των θυρών. «Είναι κάτι το οποίο το συζητάμε. Θα το δούμε τις επόμενες ημέρες. Το πιο σύνθετο ζήτημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι το Άγιο Φως. Είναι κάτι το οποίο το συζητάμε και θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα τις επόμενες μέρες» σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Αναφερόμενος στη σχετική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού επεσήμανε ότι ο ίδιος έχει ήδη κάνει την κατάθεση του 50% των αποδοχών του, του μηνός Απριλίου, στο σχετικό λογαριασμό. «Είναι μια συμβολική κίνηση. Δεν είναι, ούτε το ποσοστό, ούτε τα χρήματα. Είναι μια συμβολική κίνηση του πολιτικού συστήματος. Δεν είναι ώρα για πλειοδοσία. Είναι ένα ηθικό ζήτημα, βαθιά εσωτερικό, συμβολικό και δεν είναι ζήτημα πλειοδοσίας».

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες είπε ότι σήμερα θα γίνουν διευκρινιστικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών. «Είναι σαφές ότι καλύπτονται περίπου οκτώ στους δέκα μισθωτούς, τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις και τρεις στους τέσσερις ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους».

«Θα υπάρξει επίσης το εγγυοδοτικό ταμείο για κεφάλαια κίνησης από τις τράπεζες επίσης μέσα στον Απρίλη και μέχρι αρχές Μαΐου. Παρακαλούμε να γίνει χρήση αυτών των εργαλείων», προσέθεσε.

Για τη στήριξη των ανέργων, είπε ανακοινώθηκαν χθες πολύ μεγάλα προγράμματα κατάρτισης. «Το πρώτο είναι για 36.500 συμπολίτες μας ανέργους από 18 έως 67 ετών. Θα ακολουθήσουν, προς το τέλος Απριλίου, αρχές Μαΐου, νέα προγράμματα για 100.000 ανέργους. Σε αυτά θα μπορούν να ενταχθούν και μακροχρόνια άνεργοι που δεν λαμβάνουν το επίδομα μακροχρονίως ανέργων». Είπε επίσης ότι «αυτοί, που δούλευαν στον τουρισμό, αλλά δεν βγήκαν στην ανεργία, δηλαδή δεν πήραν το επίδομα ανεργίας τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, έχουν καλυφθεί από την προηγούμενη δέσμη μέτρων και θα λάβουν το επίδομα ανεργίας για το χρονικό διάστημα που δεν καλύπτονταν. Αυτοί που ήταν να προσληφθούν από 1ης Απριλίου, αλλά λόγω του κλεισίματος των ξενοδοχείων δεν προσλήφθηκαν θα έχουν για το επόμενο δίμηνο, και αυτοί το ευνοϊκό πλέγμα των ρυθμίσεων».

Για ακόμη μία φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε αναφορά στα «πολλά fake news» που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και απηύθυνε έκκληση προς όλους «να παρακολουθούν τις επίσημες ανακοινώσεις για την ενημέρωσή τους και να επιλέγουν προσεκτικά τα Μέσα από τα οποία ενημερώνονται».

Κλείνοντας ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην εκστρατεία ενημέρωσης επισημαίνοντας ότι «όταν έχουμε μια τόσο μεγάλη υγειονομική κρίση, έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε τους πολίτες».

«Η ενημέρωση σώζει ζωές. Η πρώτη φάση της καμπάνιας ενημέρωσης ήταν δωρεάν. Περιελάμβανε μηνύματα που ήταν μέχρι ένα λεπτό από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, αλλά όχι από εφημερίδες και διαδίκτυο. Είναι το γνωστό σποτ με τον κ. Παπαδόπουλο, που μάλιστα κάποιοι βγήκαν και ρωτούσαν «τι αμοιβή πήρε». Καμία αμοιβή δεν πήρε ο άνθρωπος αυτός. Βγήκε και το είπε -και είναι προς τιμήν του- ότι δεν υπήρχε καμία αμοιβή. Ήταν δωρεάν. Όμως, η πανδημία του κορωνοϊού εξελίσσεται και είμαστε αντιμέτωποι με την κόπωση και τον εφησυχασμό. Είναι τώρα περισσότερο από ποτέ απαραίτητο να ξεδιπλωθεί η δεύτερη φάση. Σε αυτήν έχουμε υποχρέωση να υπάρξει μια επαγγελματική καμπάνια που θα καλύπτει όλα τα Μέσα και θα φτάσει μέχρι τέλος Μαΐου. Αυτό έχουμε σχεδιάσει από την 1η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στις 14 Μαρτίου. Ξεδιπλώνεται, λοιπόν, τώρα η δεύτερη φάση» προσέθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε: «Θα ήταν ασυγχώρητο από μέρους μας να μην έχουμε μια καμπάνια ενημέρωσης, που, επαναλαμβάνω, σώζει ζωές, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να ενημερωθούν και κυρίως να καταπολεμήσουν τον εφησυχασμό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ