SARISA SRS-1A: Το στρατιωτικό drone που εξετάζεται αν προκάλεσε την φωτιά στα Γλυκά Νερά [vids, pics]

Η ΕΛΑΣ προχώρησε στην προσαγωγή 4 ατόμων για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στα Γλυκά Νερά. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από καταγγελίες, εξετάζεται η πτώση ενός drone τύπου SARISA SRS-1A, που μπορεί να προκάλεσε την φωτιά.

Ειδικότερα, αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης εντόπισαν τα 4 άτομα, υπαλλήλους ιδιωτικής εταιρείας, στη περιοχή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και αφού τους σταμάτησαν για έλεγχο προχώρησαν στην προσαγωγή τους.

Ο δήμαρχος Παιανίας, υποστηρίζει ότι η φωτιά στα Γλυκά Νερά ξεκίνησε από πτώση drone. Η διεύθυνση αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού της Πυροσβεστικής, θα εξετάσει τις καταγγελίες για το drone και αν η φωτιά προκλήθηκε από την πτώση του.

Σε πλάνα που έπαιξαν στην εκπομπή Live News του Νίκου Ευαγγελάτου, αλλά και στην δημόσια τηλεόραση (ERT News) φαίνεται ένα drone πεσμένο στο έδαφος, με άνδρες της πυροσβεστικής να έχουν αποκλείσει το σημείο.

Επιχειρησιακές δυνατότητες του SARISA SRS-1A

Το drone που διακρίνεται στα πλάνα είναι ένα SARISA SRS-1A της ελληνικής εταιρείας SAS Technology, η οποία έχει εγκαταστάσεις στην περιοχή των Γλυκών Νερών.

Το SARISA SRS-1A, όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν στο OnAlert.gr, είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος μεγάλου βάρους με πολλαπλούς ρότορες με μέγιστο βάρος απογείωσης περίπου 60 κιλά. Διαθέτει ωφέλιμο φορτίο που μπορεί να φτάσει περίπου 35 κιλά.

Την Τρίτη 25 Απριλίου 2023, η SAS Technology ολοκλήρωσε με επιτυχία εναέρια βολή του SARISA SRS-1Α με ρουκέτα 2.75’’ τύπου Hydra 70 και ειδικότερα τον τύπο FZ90 κατασκευής της Thales Belgium.

Η συγκεκριμένη έκδοση του UCAV, η SRS-1A αναπτύσσεται αποκλειστικά για στρατιωτικές επιχειρήσεις και έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον του ελληνικού στρατού.

Οι επιχειρησιακές δυνατότητες του συστήματος SARISΑ εξοπλισμένου με HYDRA 70, τόσο με την κατευθυνόμενη όσο και με την απλή ρουκέτα, ενδεικτικά αφορούν: