Πυροσβεστική: Αναζωπυρώσεις σε Δυτική Αττική, Ρόδο και Λακωνία – Τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν

«Μία ακόμα δύσκολη μέρα με 52 νέες πυρκαγιές ενώ σε όλη την επικράτεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις διαχειρίζονται συνολικά 79 πυρκαγιές» τόνισε πριν από λίγο κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης η Πυροσβεστική.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχο Βασίλη Βαθρακογιάννη, στην Δυτική Αττική ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις και διάσπαρτες ενεργές εστίες καύσης, που μέχρι στιγμής ελέγχονται.

Αναφορικά με το πύρινο μέτωπο στην Ρόδο, τόνισε, ότι υπάρχουν αναζωπυρώσεις στον ορεινό όγκο στο κέντρο του νησιού όπου επιχειρούν 125 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

«Στην Λακωνία οι αναζωπυρώσεις είναι πολύ περισσότερες και σε αρκετές περιπτώσεις δημιούργησαν μέτωπα πυρκαγιών» σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος. Για την αντιμετώπιση τους επιχειρούν 75 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 25 οχήματα, καθώς και 5 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Παράλληλα τόνισε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών τις επόμενες ημέρες η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο και ότι για αύριο Σάββατο, προβλέπεται πολύ ισχυρός κίνδυνος πυρκαγιάς, σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Θεσσαλία, Ρόδο, Σάμο και Ικαρία.

Τα μέσα των ΕΔ στην κατάσβεση των πυρκαγιών

Για την συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατάσβεση των πυρκαγιών την 21η Ιουλίου 2023, έχουν διατεθεί τα παρακάτω μέσα, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΥΒΑΡΑ – ΣΑΡΩΝΙΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ:

Επιχειρούν τα παρακάτω μέσα:

· 2 Λεωφορεία

ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΧΩΡΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ:

Επιχειρούν τα παρακάτω μέσα:

· 1 Ομάδα «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» (σύνολο 11 άτομα)

ΣΤΑ ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ:

Επιχειρούν τα παρακάτω μέσα:

· 3 Α/Φ CL-215

· 1 Α/Φ CL-415

· 3 Ε/Π CHINOOK

· 6 Προωθητές Γαιών

· 13 Οχήματα Γενικής Χρήσης (M/S 240-290 GD)

· 2 Ομάδες «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» (σύνολο 22 άτομα)

· 26 άτομα προσωπικό των οχημάτων – μηχανημάτων

ΣΤΟΝ ΕΜΠΩΝΑ ΡΟΔΟΥ:

Επιχειρούν τα παρακάτω μέσα:

· 1 Α/Φ CL-415

· 1 Ε/Π CHINOOK

· 2 Προωθητές Γαιών

· 1 Ισοπεδωτής Γαιών

· 2 Ανατρεπόμενα Οχήματα

· 1 Εκσκαφέας

· 2 Πυροσβεστικά Οχήματα

· 2 Ρυμουλκά Οχήματα

· 14 άτομα προσωπικό των οχημάτων – μηχανημάτων

ΣΤΟ ΛΕΥΚΟΧΩΜΑ ΣΠΑΡΤΗΣ:

Επιχειρούν τα παρακάτω μέσα:

· 1 Α/Φ PZL

· 2 Προωθητές Γαιών

· 2 Ρυμουλκά Οχήματα

· 1 Όχημα Γενικής Χρήσης (M/S 290 GD)

· 6 άτομα προσωπικό των οχημάτων – μηχανημάτων

ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΣΑ ΛΕΣΒΟΥ:

Επιχειρούν τα παρακάτω μέσα:

· 1 Α/Φ PZL

Σημειώνεται ότι συνολικά 4 αεροσκάφη CL-215, 5 αεροσκάφη CL-415, 12 αεροσκάφη PZL και 4 ελικόπτερα Chinook επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Το σύνολο των μέσων – μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας. Έχει διατεθεί σκηνικό υλικό για την προστασία των πυρόπληκτων ζώων.

Επιπλέον, στον τομέα της χερσαίας επιτήρησης, σε όλη την επικράτεια έχει προγραμματιστεί για σήμερα η εκπομπή 80 περιπόλων Χερσαίας Επιχείρησης και η στελέχωση 2 πυροφυλακίων με την εμπλοκή συνολικά 398 ατόμων με 199 οχήματα.