Σε εγρήγορση βρίσκονται τις τελευταίες ώρες τα συναρμόδια υπουργεία για τη διαχείριση του προσφυγικού προκειμένου να είναι έτοιμο προς παρουσίαση το τελικό επιχειρησιακό πλάνο της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των νησιών.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, μεθαύριο Τετάρτη ή το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται από το πρωθυπουργικό γραφείο να ανακοινωθούν οι βασικοί άξονες του κυβερνητικού σχεδίου για την εφαρμογή της νέας πολιτικής ασύλου, την καλύτερη φύλαξη των συνόρων αλλά και τη μετεγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στην ενδοχώρα. Στόχος είναι η μεταφορά μέχρι το τέλος του χρόνου τουλάχιστον 15.000 προσφύγων και μεταναστών.
Η χωροθέτηση των νέων προσφυγικών κέντρων και δομών φιλοξενίας συνιστά μείζον πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση με δεδομένες τις αντιδράσεις, κυρίως γαλάζιων βουλευτών και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, που δεν επιθυμούν τη δημιουργία προσφυγικών δομών στην περιοχή τους. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του OnAlert οι πρόσφυγες αναμένεται α οδηγηθούν σε ξενοδοχεία, ανενεργές βιομηχανικές εγκαταστάσεις και παροπλισμένες δομές των ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζεται η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις στα Γιάννενα, τον Πύργο , τη Λαμία και τη Λιβαδειά όπου με τη βοήθεια του Στρατού να κατασκευαστούν προσφυγικές δομές.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα της παραχώρησης παροπλισμένων στρατοπέδων ή άλλων δομών των ενόπλων δυνάμεων για τη δημιουργία προσφυγικών κέντρων, πληροφορίες από το Πεντάγωνο αναφέρουν ότι ήδη υπάρχει λίστα με ανενεργούς χώρους που μπορούν εύκολα και χωρίς ιδιαίτερο οικονομικό κόστος να μετατραπούν σε κέντρα φιλοξενίας. Ωστόσο, όπως επισημαίνει πηγή του ΓΕΣ «το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ακίνητη περιουσία των ενόπλων δυνάμεων είναι ιδιαίτερα περιοριστικό για να επιτρέψει μία γρήγορη αξιοποίηση των χώρων».