Πάρνηθα: Σκληρή μάχη για να μην περάσουν οι φλόγες στον Εθνικό Δρυμό [pics, vid]

Τιτάνια μάχη στην Πάρνηθα για να μην περάσουν οι φλόγες στον Εθνικό Δρυμό δίνουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που συνεπικουρούνται από συνεργεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εθελοντές και μηχανήματα έργου του Στρατού Ξηράς.

Οι ισχυροί άνεμοι προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις της φωτιάς στην Πάρνηθα, που «γλείφει» τις πλαγιές της, ενώ το κύριο μέτωπο διασπάστηκε σε τρία μικρότερα με κατεύθυνση την Ντάρμπιζα, την Αγία Παρασκευή και την Αμυγδαλέζα, όπου απειλούνται σπίτια.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί δόθηκε εντολή να εκκενωθούν οι οικισμοί Αγία Παρασκευή Μενιδίου και Καποτά λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών ειδοποιήθηκαν με μήνυμα μέσω του 112 προκειμένου να απομακρυνθούν προς κέντρο Μενιδίου.

Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: « Δασική πυρκαγιά στην περιοχή. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Αγία Παρασκευή Μενιδίου και Καποτά, απομακρυνθείτε προς κέντρο Μενιδίου. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης τα εναέρια μέσα πραγματοποιούν ρίψεις νερού, αλλά οι άνεμοι δυσκολεύουν το έργο τους.

«Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στη Φυλή έχει επηρεάσει περιοχές νότια της Πάρνηθας στην ευρύτερη περιοχή της Ντάρδιζας αλλά και δυτικά, πλησίον των περιοχών Αγία Παρασκευή και Αμυγδαλέζα. Επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα και για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 7 αεροσκάφη εκ των οποίων 2 από Σουηδία και 2 από Γερμανία καθώς και 8 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για εναέριο συντονισμό. Ταυτόχρονα επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις εθελοντών πυροσβεστών με πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής», είπε στην πρωινή ενημέρωσή του ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Aντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός.

Παράλληλα, τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής στην Πάρνηθα συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Στρατού Ξηράς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δείτε την εξέλιξη της φωτιάς στην Πάρνηθα από το πρωί της Τρίτης έως το ξημέρωμα της Τετάρτης, όπως καταγράφηκε από την κάμερα του Αστεροσκοπείου Αθηνών και δημοσιοποιήθηκε από το meteo.gr!

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Φυλή

Στην περιοχή της Φυλής ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων:

Στο μέτωπο του Ασπροπύργου η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο διάσπαρτες ενεργές εστίες πυρκαγιάς.

Στο σημείο επιχειρούν 78 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα.