Του Κώστα Αλατζά
Το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, το επόμενο διάστημα με αποστολή πλοίων για έρευνες ενεργειακών κοιτασμάτων νοτιανατολικά της Κρήτης, αλλά και η διάθεση μιας ελληνικής φρεγάτας στη διεθνή ναυτική δύναμη, υπό γαλλική σημαία, στον Περσικό Κόλπο αναμένονται να βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει σήμερα στην Αθήνα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Florence Parly.
Η κ. Parly θα γίνει δεκτή από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη μία το μεσημέρι, ενώ νωρίτερα, θα συναντηθεί στο Πεντάγωνο με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Όπως πληροφορείται το OnAlert, η επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Florence Parly στην Αθήνα θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική καθώς πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή που είναι πλέον αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο αποστολής τουρκικού ερευνητικού πλοίου σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που παράνομα και καταχρηστικά αποτυπώνονται στους χάρτες του τουρκολιβιυκού μνημονίου.
Μετά τη γνωστοποίηση ότι επίκειται η ανάρτηση των συντεταγμένων του μνημονίου στον ΟΗΕ, η Άγκυρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών, αναμένει την πρωτοκόλληση της συμφωνίας από τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών την οποία θα επικαλείται προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης, όπως έχει αναγγείλει η τουρκική πολιτική ηγεσία.
Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στη στήριξη της Γαλλίας, σε περίπτωση που η Άγκυρα κάνει πράξη όσα έχει δηλώσει η τουρκική πολιτική ηγεσία. Η ελληνική συμμετοχή σε διεθνή δύναμη στον Κόλπο, υπό γαλλική σημαία, έρχεται ως μία κίνηση ανταπόδοσης στη στήριξη που παρέχει το Παρίσι, σε Αθήνα και Λευκωσία, έναντι της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ και στη θέση που τήρησε του Εμανουέλ Μακρόν απέναντι στη συμφωνία Ερντογάν – Σάρατζ κατά τη τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Ο Γάλλος πρόεδρος επιδιώκει να ενδυναμώσει τον διεθνή ρόλο της χώρας του, με τη δραστηριοποίηση ναυτικής δύναμης υπό γαλλική σημαία στον κόλπο, η οποία θα συμβάλει στην ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας.
Η ελληνική συνδρομή σε διεθνείς αποστολές εκτιμάται ότι ενδυναμώνει τη γεωπολιτική θέση της χώρας. Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου από ευρωπαϊκές και αραβικές που διαδραματίζουν ρόλο στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Υπό αυτό το πρίσμα αποφασίστηκε η αποστολή των Patriot στη Σαουδική Αραβία, όπως και η διάθεση ελληνικής φρεγάτας στη γαλλική δύναμη του κόλπου.
Η οικοδόμηση αυτών των συμμαχιών εκτιμάται ότι θα συμβάλλει τόσο στην προσπάθεια της Αθήνας για ακύρωση του μνημονίου Άγκυρας- Τρίπολης όσο και στην ενίσχυση των ελληνικών θέσεων έναντι της βεντάλιας διεκδικήσεων που ξεδιπλώνεται τελευταία δια στόματος της τουρκικής ηγεσίας.
Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειες της για την μη πρωτοκόλληση του τουρκολιβυικού μνημονίου από τη Γραμματεία του ΟΗΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα έχει συνάντηση σήμερα το απόγευμα στη Γενεύη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες στον οποίο αναμένεται να επαναλάβει την ελληνική θέση ότι το μνημόνιο είναι παράνομο όχι μόνο γιατί παραβιάζει τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ταυτόχρονα δεν έχει την έγκριση της Βουλής των Αντιπρόσωπων της Λιβύης.