Παρέλαση 25ης Μαρτίου: «Έκοψαν την ανάσα» Viper, Rafale, Mirage και F-4 Phantom [vids, pics]

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που ξεκίνησε στις 11 το πρωί ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου ξεκίνησαν με τους καθιερωμένους κανονιοβολισμούς από τον Λυκαβηττό, οι οποίοι πραγματοποιούνται κάθε χρόνο νωρίς το πρωί. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ υπάρχουν και αλλαγές στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Η παρέλαση των μηχανοκίνητων και πεζοπόρων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ξεκίνησε στις 11.00 π.μ, την οποία παρακολουθούν, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν και εναέρια μέσα του Στρατού και της Αεροπορίας.

H παρέλαση ξεκίνησε με την Φιλαρμονική «Νικόλαος Μάντζαρος» από την Κέρκυρα που ήρθε στην Αθήνα με πρόσκληση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια.

Μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη πέρασαν οι ανάπηροι πολέμου, προκαλώντας συγκίνηση στο πλήθος, και τμήματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Το θρυλικό Spitfire έκανε επετειακή πτήση πάνω από την Αθήνα, συνοδευόμενο από ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16.


Τα άρματα μάχης Marder έκλεψαν για άλλη μια χρονιά τις εντυπώσεις στην μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, ενώ την τιμητική τους είχαν και τα LEOPARD 2. Στη συνέχεια, πέρασαν τα τμήματα του πυροβολικού.

Την ανάσα «έκοψε» η πτήση των αναβαθμισμένων μαχητικών F-16 Viper, των σύγχρονων Rafale αλλά και των «γερόλυκων» της Πολεμικής Αεροπορίας Mirage 2000-5 και F-4 Phantom. Για πρώτη φορά στην παρέλαση συμμετείχαν και τα νεοαποκτηθέντα εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346.

Πτήση πραγματοποίησε και το ιπτάμενο ραντάρ Erieye, τα μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27 αλλά και το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion.


Στη συνέχεια, πάνω από το κέντρο της Αθήνας πέταξαν και τα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού – Apache, Kiowa, NH-90 και Chinook.


Στη συνέχεια παρέλασαν τα πεζοπόρα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, με τους «πρασινοσκούφηδες» και τις μονάδες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου να κλέβουν τις εντυπώσεις, αλλά και οι «βατραχάνθρωποι» του τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων.

Δείτε ζωντάνα την παρέλαση :

 

 

Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες:

Φωτογραφίες eurokinissi