Σε κλίμα εθνικής συνεννόησης και υπέρ της δημιουργίας ενός ενιαίου αρραγούς μετώπου απέναντι στην αναβαθμισμένη τουρκική προκλητικότητα ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.
Ο Νίκος Δένδιας μίλησε για τους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς έναντι του Μνημονίου Συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης αλλά και για τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Αθήνα για την διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας.
Εθνική σύμπνοια και ομόνοια διαπιστώθηκε κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Είχα την ευκαιρία σήμερα στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής να ενημερώσω τα κόμματα για τις εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες. Οφείλω με μεγάλη χαρά να πω ότι διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ομόνοια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας δίνοντας το στίγμα της συνεδρίασης.
Αυτό είναι το δυνατότερο στη φαρέτρα της ελληνικής διπλωματίας μας, υπογράμμισε περαιτέρω ο υπουργός Εξωτερικών.
Απευθυνόμενος στην ελληνική κοινωνία, ο κ. Δένδιας διαμήνυσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει τα πολύ σοβαρά προβλήματα με σοβαρότητα και με ψυχραιμία και επισήμανε: «Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις όλων των εκπροσώπων των κομμάτων. Ο υπεύθυνος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι απαιτείται ένα εθνικό αρραγές μέτωπο κατά της αναβαθμισμένης τουρκικής προκλητικότητας ενώ σημείωσε ότι δεν απαιτείται η σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
«Οι διχοτομήσεις του παρελθόντος δεν εκδηλώθηκαν σε αυτή τη συνάντηση», δήλωσε από τη πλευρά του ΚΙΝΑΛ, ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του για σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.
Στην ενημέρωση που κράτησε λιγότερο από δύο ώρες , ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων για τους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς έναντι του Μνημονίου Συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης αλλά και για τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Αθήνα για την διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας.
Ποιοι συμμετείχαν
Στο ΕΣΕΠ συμμετείχαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης και Κώστας Βλάσης, καθώς και ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.
Από τη Νέα Δημοκρατία συμμετείχαν οι Άγγελος Συρίγος και Μακάριος Λαζαρίδης.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν οι Γεώργιος Κατρούγκαλος και Ευάγγελος Καλπαδάκης, από το Κίνημα Αλλαγής οι Ανδρέας Λοβέρδος και Πέτρος Ευθυμίου, από την Ελληνική Λύση οι Αντώνιος Μυλωνάκης και Ευαγγελος Φανίδης και από το Μέρα25 η Σοφία Σακοράφα.