Με τον Λιβανέζο ομόλογό του Νατζίμπ Μικάτι και τον Πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου Ναμπί Μπέρι συναντήθηκε σήμερα, Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βηρυτό.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στη σταθερότητα και την ειρήνη στον Λίβανο και τόνισε τη σημασία της εφαρμογής της εκεχειρίας της 27ης Νοεμβρίου για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Επίσης επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει στην ενίσχυση των κρατικών θεσμών στον Λίβανο και στην εφαρμογή της εκεχειρίας, αλλά και στην ενίσχυση της οικονομίας.
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων διερευνήθηκαν τρόποι με τους οποίους η χώρα μας θα μπορούσε να συνδράμει τις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου, οι οποίες είναι επιφορτισμένες με την αποτελεσματική εφαρμογή της εκεχειρίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεύεται στο Λίβανο από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Ελλάδα συμμετέχει στο ναυτικό σκέλος της UNIFIL από το 2006, με φρεγάτα και προσωπικό.
Συζητήθηκαν ακόμη η μεγάλη πρόκληση του προσφυγικού για τον Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή και οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας υπέρ της ενότητας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Συρίας και υπογράμμισε ότι η επόμενη μέρα της Συρίας πρέπει να διασφαλίσει όλες τις θρησκευτικές κοινότητες και τους πολίτες της Συρίας.
Ο πρωθυπουργός είχε επίσης την ευκαιρία να έχει επαφές με το Προεδρείο της ελληνικής κοινότητας Βηρυτού, όπου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έδρασε άμεσα ώστε να απομακρύνει τους πολίτες της κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και είναι έτοιμη να παράσχει κάθε βοήθεια. Επισημάνθηκε επίσης η συμβολή του Ελληνισμού του Λιβάνου στις στενές και φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών.
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού
«Σας ευχαριστώ, Εξοχότατε. Σε ευχαριστώ, αγαπητέ Νατζίμπ, γι’ αυτό το θερμό καλωσόρισμα στον Λίβανο, την όμορφη χώρα σας με την οποία η Ελλάδα μοιράζεται ισχυρούς δεσμούς φιλίας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στις πρώτες του κουβέντες στις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου.
«Σχεδίαζα να έρθω στη Βηρυτό πριν από 10 ημέρες αλλά, μια εβδομάδα αργότερα, προκαλεί εντύπωση όταν αναλογίζεται κανείς πόσο πολύ έχει πράγματι αλλάξει το τοπίο της περιοχής και εξακολουθεί να μετασχηματίζεται, μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Η Συρία έχει γίνει πλέον το επίκεντρο της προσοχής, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ο Λίβανος και ο λαός του είναι μακριά από τις καρδιές και τις σκέψεις μας», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Έρχομαι σήμερα εδώ για να σας μεταφέρω ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στήριξης. Είμαι ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται τον Λίβανο μετά την κατάπαυση του πυρός. Γνωρίζουμε ότι ο λαός σας έχει υποφέρει τόσο πολύ. Στεκόμαστε στο πλευρό σας στη θλίψη σας, αλλά και στις ελπίδες σας και στην ακλόνητη ανθεκτικότητά σας. Η επίσκεψή μου εδώ, στον φιλικό Λίβανο, αντανακλά το γνήσιο ενδιαφέρον της χώρας μου να στηρίξει τον Λίβανο, και βέβαια τους κρατικούς θεσμούς του, με κάθε δυνατό μέσο σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Είναι επίσης ένα σύμβολο των ιστορικών δεσμών φιλίας μας και ένα μήνυμα για την ειρήνη, τη σταθερότητα και ένα κοινό μέλλον για το λαό του Λιβάνου».
Πρόσθεσε δε ότι από αυτή την άποψη η ενίσχυση των κρατικών θεσμών του Λιβάνου είναι υψίστης σημασίας για την Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να εκλεγεί νέος Πρόεδρος «και η Ελλάδα θα είναι στο πλευρό σας».
Τόνισε πως αυτό ήταν το κύριο μήνυμά του προς τον Λιβανέζο Πρωθυπουργό: «Θα ήθελα να μεταφέρω στον λιβανέζικο λαό ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει πραγματικός εταίρος στις προσπάθειές σας για την ανοικοδόμηση της χώρας σας. Έχουμε ισχυρούς δεσμούς με τον Λίβανο. Έχουμε μια μακραίωνη ελληνική κοινότητα εδώ, την οποία είχα την ευκαιρία να συναντήσω προ ολίγου. Αλλά, φυσικά, έχουμε μια πολύ ζωντανή και ενεργή λιβανέζικη κοινότητα στην Ελλάδα. Έχουμε στείλει τόσο ανθρωπιστική όσο και οικονομική βοήθεια στον Λίβανο τους τελευταίους μήνες. Αλλά όπως είπατε, η σημασία τώρα είναι να ενδυναμώσουμε τους κρατικούς θεσμούς».
«Ο Στρατηγός Χούπης έχει έρθει μαζί μας για να ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Και, φυσικά, επιτρέψτε μου να αναγνωρίσω και πάλι τον κρίσιμο ρόλο της δύναμης UNIFIL στην παροχή ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Η Ελλάδα στηρίζει συνεχώς την UNIFIL, με τη συμμετοχή της στο ναυτικό σκέλος με ναυτικά μέσα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Φωτογραφίες EUROKINISSI