Μόρια: Στο Καρά Τεπέ οι πρόσφυγες εν μέσω αντιδράσεων – Με ελικόπτερα μεταφέρουν τις σκηνές! (pics)

Σε έκταση που ανήκει στο Δημόσιο, στην περιοχή του Καρά Τεπέ μεταφέρονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τη Μόρια. Ήδη, έχουν στηθεί οι πρώτες σκηνές.

Για να μην υπάρξουν αντιδράσεις και… μπλόκα από κατοίκους που αντιδρούν στην παραμονή προσφύγων και μεταναστών στο νησί, αποφασίστηκε οι σκηνές στο Καρά Τεπέ να μεταφερθούν με ελικόπτερα! Η έκταση όπου θα στηθεί ο νέος καταυλισμός, σε ένα παλιό πεδίο βολής, είναι πολύ κοντά στη Μόρια.

 

Η μεταφορά στο Καρά Τεπέ σκηνών κι άλλου υλικού που έφτασε προχθές στο αεροδρόμιο της πόλης, έχει ξεκινήσει από νωρίς το πρωί της Παρασκευής (11.09.2020).

Ωστόσο, υπάρχουν αντιδράσεις από εκείνους που δεν θέλουν να μείνουν στη Λέσβο, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο Καρά Τεπέ και φωνάζοντας συνθήματα, διαδήλωσαν πως δεν θέλουν να μείνουν στον νέο καταυλισμό.

Πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, βρίσκονται για τρίτη μέρα στους δρόμους, κοιμούνται σε νεκροταφεία, σε εκκλησίες, σε πάρκινγκ σούπερ μάρκετ και βενζινάδικων. Στήνουν όπου κι όπως μπορούν τις σκηνές τους.

Οι περισσότεροι πέρασαν το βράδυ τους στο δρόμο και στα κτήματα γύρω από τον καταυλισμό της Μόριας.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι το πρωί με το πλοίο της γραμμής μεταφέρθηκαν οχήματα της Αστυνομίας, τα οποία παρατάχθηκαν -όλα κατάλληλα στελεχωμένα- σε όλο το μήκος της διαδρομής όπου ζουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, λόγω του συνωστισμού που δημιουργείται, διανέμεται φαγητό και νερό, ενώ από το πρωί τρία αυτοκίνητα του ΕΟΔΥ προσφέρουν υπηρεσίες μετακινούμενα με προσωπικό ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Δήμος Μυτιλήνης: Δεν τους θέλουμε, επανεξετάστε την απόφαση! 

Την ώρα που στήνεται σιγά σιγά ο νέος προσωρινός καταυλισμός στο Καρά Τεπέ για να μη μένουν χιλιάδες άνθρωποι στο δρόμο, ο δήμος Μυτιλήνης ανακοίνωσε πως δεν θέλει ούτε τον νέο καταυλισμό, ούτε τους πρόσφυγες και μετανάστες και καλεί τις αρχές να πάρουν πίσω την απόφασή τους γιατί αυτή “αντιστρατεύεται ευθέως την εθνική άμυνα και τη δημόσια υγεία  (…) για το λόγο αυτό θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την ακύρωσή της”.

Μάλιστα, η ανακοίνωση αναφέρει “ο Δήμος Μυτιλήνης, διά του Δημάρχου Στρατή Κύτελη, έχοντας την συμπαράσταση όλων των δημοτών, εκφράζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση όλων, να εμποδίσει με κάθε τρόπο τη λειτουργία του αίσχους του ΚΥΤ Μόριας”.

Και συνεχίζει: “«Ο κύβος ερρίφθη» οριστικά για το θέμα αυτό και καλό είναι όλοι οι αρμόδιοι να το συνειδητοποιήσουν και να συνεργαστούν, χωρίς την προοπτική αυτή στη σκέψη τους.

Δυστυχώς, έγκυρες πληροφορίες που ήρθαν σε γνώση μας, μας ενημερώνουν ότι, εντός των Κυβερνητικών προθέσεων, είναι να λειτουργήσει προσωρινά ως χώρος εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών το Πεδίο Βολής του Καρά Τεπέ. Η άποψη αυτή, αν και γνώμη του Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, μας βρίσκει αντίθετους. Οι προτάσεις του Δήμου για την αποσυμφόρηση και την απομάκρυνση των προσφύγων και μεταναστών από κατοικημένες περιοχές και από το νησί, που είχαν και τη σύμφωνη γνώμη του τοπικού Βουλευτή και Β’ Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, δεν εισακούστηκαν.

Η επιλογή αυτή αντιστρατεύεται ευθέως την Εθνική Άμυνα της Πατρίδας μας, αλλά και τη Δημόσια Υγεία της πρωτεύουσας του νησιού μας. Για το λόγο αυτό θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την ακύρωσή της.

Καλούμε τους αρμόδιους Κυβερνητικούς Παράγοντες να επανεξετάσουν την απόφασή τους αυτή, πριν να είναι πολύ αργά”.

Βοήθεια από τη Νορβηγία

Ιατρικό κλιμάκιο για την παροχή ιατρικής φροντίδας στέλνει στη Λέσβο η Νορβηγία μετά τη φωτιά που κατέστρεψε το ΚΥΤ στη Μόρια.

Έπειτα από αίτημα του ελληνικού υπουργείου Υγείας για την παροχή βοήθειας με αποστολή ιατρικού προσωπικού, η Νορβηγία θα στείλει στη Λέσβο μια ομάδα γιατρών και νοσοκόμων με εμπειρία σε υγειονομικές κρίσεις έκτακτης ανάγκης (ΕΜΤ), αναφέρει σε ανακοίνωσή της η νορβηγική πρεσβεία στην Αθήνα.

Η ομάδα θα παρέχει υποστήριξη στις υγειονομικές δομές του νησιού για δύο εβδομάδες, αλλά ενδέχεται να παραμείνει περισσότερο, ανάλογα με τις ανάγκες.

Το ιατρικό κλιμάκιο διαθέτει εμπειρία από την πρόσφατη συνδρομή του στην αντιμετώπιση της επιδημίας ιλαράς στη Σαμόα τον Δεκέμβριο του 2019, καθώς και στην νέα επιδημία αιμορραγικού πυρετού Ebola στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

«Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην Ελλάδα χρειάζονται άμεσα ανθρωπιστική υποστήριξη. Η προσφορά μας για αποστολή ιατρικής βοήθειας θα συμβάλει στην επείγουσα υγειονομική περίθαλψη τις επόμενες εβδομάδες», σημειώνει η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Ινε Μαρίε Έρικσεν Σοράιντε.

«Η πανδημία του κορονοϊού επιδείνωσε την ανθρωπιστική κρίση για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα. Είμαι ικανοποιημένη με την καλή συνεργασία που έχουμε με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες όταν προκύπτουν επείγουσες ανάγκες όπως αυτή. Οι προσπάθειες της Νορβηγίας συνδέονται με τον μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας και πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος τώρα συντρέχει στη χρηματοδότηση και τον συντονισμό της παροχής ιατρικής φροντίδας», προσθέτει η κ. Έρισκεν-Σοράιντε.

Η νορβηγική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και Σχεδιασμού Έκτακτης Ανάγκης είναι υπεύθυνη για την ομάδα σε συνεργασία με τη νορβηγική Διεύθυνση Υγείας. Το ιατρικό προσωπικό προέρχεται από νοσοκομεία από όλη τη Νορβηγία.

Υλικό και από την Πολωνία

Περαιτέρω στήριξη στην Ελλάδα για τη αντιμετώπιση της κατάστασης στους προσφυγικούς καταυλισμούς δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η Πολωνία προσφέρει υλικό, μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

Ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς ανέφερε: «Χθες, η Πολωνία προσέφερε 156 μονάδες στέγασης προσφύγων στην Ελλάδα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις χώρες που παρείχαν βοήθεια στην Ελλάδα. Πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε τραγωδίες όπως η πρόσφατη πυρκαγιά στον καταυλισμό προσφύγων της Μόρια στη Λέσβο, η οποία άφησε χιλιάδες πρόσφυγες χωρίς καταφύγιο. Αυτές οι προσφορές είναι μια συγκεκριμένη έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Η κίνηση από την Πολωνία έρχεται σε συνέχεια της βοήθειας που εστάλη από την Αυστρία, την Τσεχία, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία -που είχε σταλεί από τον Απρίλιο- η οποία περιλαμβάνει υπνόσακους, στρώματα, κουβέρτες, σεντόνια, είδη μπάνιου, τέσσερα ιατρικά κοντέινερ και έναν ιατρικό σταθμό. Απαντώντας σε προηγούμενο αίτημα για βοήθεια από την ΕΕ στις αρχές Μαρτίου, 17 κράτη-μέλη και συμμετέχοντα κράτη προσέφεραν περισσότερα από 90.000 είδη στην Ελλάδα μέσω του Μηχανισμού. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης 24/7 της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε τακτική επαφή με τις ελληνικές αρχές για να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και διοχετεύει τη βοήθεια της ΕΕ.