«Το ευρωπαϊκό συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας διευρύνοντας την λίστα των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν σταμάτησε όμως εδώ αλλά έδωσε εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο για εξωτερική πολιτική, στον κ. Μπορέλ αλλά και στην ευρωπαϊκή επιτροπή να υποβάλλουν το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2021, στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο, να υποβάλει μια γραπτή έκθεση η οποία θα αφορά ολοκληρωμένα όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, την πολιτική, την οικονομική αλλά και την εμπορική τους τύχη δηλαδή την τελωνειακή ένωση».
Αυτό ανέφερε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
«Στην έκθεση αυτή θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της ΕΕ όπως είχαν προσδιοριστεί στην απόφαση του Οκτωβρίου και βέβαια συμπεριλαμβάνεται ρητά η επέκταση του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός .
Επισήμανε ότι η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο απέναντι στην Ελλάδα, την Κύπρο και την ίδια την Ένωση υπήρξε απολύτως σαφής και «στην πρώτη παράγραφο καλείται η γειτονική χώρα να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης μετά την αποχώρηση του Oruc Reic από την ελληνική υφαλοκρηπίδα προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών».
«Ταυτόχρονα εντάσσεται ως προϋπόθεση για τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών, εφόσον αυτές ξεκινήσουν, η αποχή από παράνομες δραστηριότητες, ένας όρος τον οποίο προφανώς έχει θέσει η Ελλάδα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Απαντώντας σε ερώτηση πως αξιολογεί το κείμενο συμπερασμάτων και τι περιμένουμε από εδώ και πέρα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για να επιτευχθεί οποιαδήποτε απόφαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χρειάζεται ομοφωνία. Κι όπως είπε η ομοφωνία για διεύρυνση λίστας προσώπων και οντοτήτων δεν υπήρχε πριν από δυο μήνες.
«Μην αμφιβάλλετε πως αν η Τουρκία δεν αλλάξει συμπεριφορά θα παρθούν κι άλλες αποφάσεις το Μάρτιο. Η πίεση πρέπει να λειτουργήσει με τρόπο ώστε να πείσει την Τουρκία ότι είναι προς όφελός της να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στην ελληνική ΑΟΖ, να κάτσει στο τραπέζι των συνομιλιών και να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Είδαμε συνεχιζόμενη δραστηριότητα του Oruc Reic όταν η Τουρκία έλεγε ότι είναι έτοιμη για συνομιλίες. Πρέπει να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια από την Τουρκία και ελπίζω το μήνυμα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα, να μην παρερμηνευθεί από την Τουρκία».
Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο η Τουρκία μπορεί να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ευχή να μην υπάρξουν νέες προκλήσεις από Άγκυρα, ώστε να διαμορφωθεί το περιβάλλον «για να επανακκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές όπως επιθυμούμε. Δεν εξαρτάται από την Ελλάδα αλλά πρωτίστως από την Τουρκία. Η Ελλάδα από τη στιγμή που πέφτει η ένταση είναι έτοιμη να καθίσει και να συζητήσει» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός, δήλωσε ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων αποτυπώνεται η επιθυμία της Ευρώπης για ένα πιο ουσιαστικό συντονισμό με τις ΗΠΑ σε μια σειρά από ζητήματα. «Κάποιες από τις πρώτες δηλώσεις του νέου Αμερικανού Προέδρου όπως η επιστροφή στη συμφωνία των Παρισίων έγιναν δεκτές με ανακούφιση και ικανοποίηση από την ΕΕ. Υπάρχει περιθώριο να ενισχυθεί ο κρίσιμος πυλώνας της διατλαντικής συμμαχίας ο οποίος σε ένα βαθμό τα τελευταία χρόνια δοκιμάστηκε», τόνισε σημειώνοντας πως δεν γνωρίζει αν οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S-400.
«Και στις ΗΠΑ και στην ΕΕ διαμορφώνεται η άποψη ότι η Τουρκία γεννά περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει», υπογράμμισε.
«Αν η Άγκυρα έλαβε το μήνυμα, θα φανεί εν ευθέτω χρόνο. Οι συμφωνίες τηρούνται και ναι, οι συμφωνίες τηρήθηκαν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε άλλη ερώτηση.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι τον Οκτώβριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν ότι σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης η ΕΕ θα λάβει αποφάσεις. «Και η αποφάσεις αυτές ελήφθησαν. Τα πράγματα δεν πήγαν στην κατεύθυνση που προσδοκούσαμε», τόνισε και συμπλήρωσε: «Η ΕΕ πήρε τις πρώτες αποφάσεις και δρομολόγησε και τις επόμενες τις οποίες ενδέχεται να χρειαστεί να πάρει».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που δίνεται ρητή εξουσιοδότηση στον κ. Μπορέλ και στην Κομισιόν να καταγράψει στο χαρτί τις επιλογές και τα εργαλεία. «Αυτή η συζήτηση είχε ξαναγίνει σε προφορικό επίπεδο. Αυτή τη φορά η εντολή είναι σαφής όπως σαφές είναι και το χρονοδιάγραμμα. Το Μάρτιο αυτά θα συζητηθούν. Η Ευρώπη είναι υπερωκεάνιο που δεν στρίβει με ταχύτητα ταχύπλοου αλλά αν στρίψει, την πορεία θα την κρατήσει σταθερά».
«Η στρατηγική μας με τον κ. Αναστασιάδη είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη. Αυτή μας επέτρεψε να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα που είναι ωφέλιμο για την Ελλάδα, την Κύπρο, την ΕΕ. Η επιτυχία της Κύπρου είναι επιτυχία της Ελλάδας και η επιτυχία της Ελλάδας είναι επιτυχία της Κύπρου», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Ερντογάν απάντησε πως δεν την έχει δει και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι τα συμπεράσματα είναι δεδομένα, οι αποφάσεις είναι δεδομένες και δεν νομίζω ότι επιδέχονται ιδιαίτερης αμφισβήτησης».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μέσα στο Συμβούλιο για την Τουρκία δεν έχουν όλοι την ίδια οπτική. «Υπήρχαν χώρες που μέχρι πρόσφατα ήταν απολύτως αρνητικές στην επιβολή οποιασδήποτε κύρωσης κατά της Τουρκίας. Αυτές οι χώρες σε ένα βαθμό αναθεώρησαν. Η διπλωματία είναι ένα παιχνίδια που δεν κρίνεται με την απόφαση της στιγμής, είναι μια μάχη διάρκειας. Η Ελλάδα πορεύεται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, αυτοπεποίθηση και έχει χτίσει μέτωπο συμμαχιών. Δεν αρκεί να πιστεύεις ότι έχεις δίκιο αλλά να μπορείς να πείθεις και τους άλλους».
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ελλάδα και η Κύπρος πέτυχαν μια περιφερειακή διαφορά να αναχθεί σε ζήτημα που αφορά την ΕΕ και έκανε λόγο για στρατηγική που εξυπηρετεί τα εθνικά δίκαια. «Την υπηρετούμε με συνέπεια, προσπάθεια, πιστεύω με αποτελεσματικότητα», υπογράμμισε.