Μητσοτάκης: Θα θέλαμε να κάνουμε 30 τα Rafale – Τι είπε για κορβέτες και αντιπυραυλική προστασία [vid]

Στο θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης, 29/5/2024.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση συνολικής επαναξιολόγησης του εξοπλιστικού προγράμματός της.

«Ο κόσμος αλλάζει και γίνεται πιο επικίνδυνος και οι ανάγκες αλλάζουν και ο πόλεμος αλλάζει και είμαστε μπροστά σε νέες προκλήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Όπως διευκρίνισε η χώρα αναζητά και φθηνές λύσεις επενδύοντας και στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, δεν έκρυψε ωστόσο την επιθυμία η Πολεμική Αεροπορία να αποκτήσει 30 Rafale από τα 24 που διαθέτει.

Ο κ. Μητσοτάκης αφού υπενθύμισε πως θα βρεθεί στη Γαλλία καλεσμένος του προέδρου Μακρόν για τα 80 χρόνια για την απόβαση της Νορμανδίας και θα επισκεφτεί τα ναυπηγεία της Λοριάν όπου εκτελείται το πρόγραμμα των τριών φρεγατών Belharra, πρόσθεσε πως είναι στο πρόγραμμα η απόκτηση κορβετών, χωρίς όμως να ξεπεραστούν τα δημοσιονομικά όρια.

«Αυτή τη στιγμή μπορεί η αντιπυραυλική προστασία να έχει μεγαλύτερη σημασία από την προμήθεια άλλων πλοίων ή μαχητικών» είπε ο κ. Μητσοτάκης και επεσήμανε την σημασία που έχει η κίνηση από κοινού με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ για ένα ευρωπαϊκό ταμείο που θα ενισχύει αμυντικές πρωτοβουλίες.

Όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η σχέση με την Τουρκία θα είναι δύσκολη και σύνθετη. «Δεν έχει αλλάξει τον πυρήνα του αναθεωρητισμού αλλά δεν γίνεται με τόση ένταση», είπε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο προφανώς και θα γίνουν, καθώς το τι θα κάνει η Ελλάδα στο χώρο κυριαρχίας της δεν αφορά την Τουρκία.

«Θαλάσσια πάρκα έχει ήδη η χώρα. Θα κάνουμε αυτά τα πάρκα για να προστατεύσουμε την θαλάσσια ζωή κυρίως από την υπεραλίευση και να δημιουργήσουμε ζώνες ψαρέματος για να της δώσουμε τη δυνατότητα να αναπαράγεται. Αν θέλει να κάνει η Τουρκία θαλάσσια πάρκα εντός των δικών της χωρικών υδάτων, μου πέφτει εμένα λόγος;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας πως για την Ελλάδα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.

Δείτε χαρακτηριστικό απόσπασμα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Μητσοτάκης στο Action24: