Μητσοτάκης στο newsit.gr: Ασπίδα άμυνας οι Belharra μαζί με τα Rafale – Προϋπόθεση ελευθερίας η Άμυνα [vid]

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη – την τελευταία πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου – παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Newsit.gr και τον Νίκο Ευαγγελάτο.

Στην συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο διακύβευμα των ευρωεκλογών, ενώ μεγάλο μέρος της συνέντευξης απασχόλησαν τα θέματα της Άμυνας, αλλά και των εξελίξεων στον ευρωπαϊκό χώρο μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι βρέθηκε χθες στην Γαλλία στα ναυπηγεία της Λοριάν και είπε ότι ήταν μια συγκινητική στιγμή εκεί που χτίζονται τα τρία υπερσύγχρονα πλοία μας, οι τρεις φρεγάτες Belharra ταυτόχρονα. Θα είναι έτοιμες και οι τρεις το 2026.

«Είναι ένα πλοίο το οποίο έχει δυνατότητες μοναδικές. Πρόκειται για ένα άλμα εκσυγχρονισμού και τεχνολογίας για το Πολεμικό μας Ναυτικό… Μιλάμε για ένα τελείως διαφορετικό θέατρο πολέμου όπου η πληροφορία και η διασυνδεσιμότητα παίζουν κρίσιμο ρόλο. Οι Belharra μαζί με τα Rafalle υψώνουν μια ασπίδα άμυνας η οποία αλλάζει πίστα στις Ένοπλες Δυνάμεις», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «αυτά χρηματοδοτούνται με πόρους του Έλληνα φορολογούμενου και επειδή έχουμε τις γεωπολιτικές μας προκλήσεις ξέρουμε ότι πάντα θα πρέπει να δαπανούμε για την άμυνά μας. Η άμυνα είναι προϋπόθεση ελευθερίας». Πρόσθεσε δε ότι αν μπορέσουμε να βάλουμε και την Ευρώπη στο παιχνίδι της Άμυνας, αυτό μόνο καλό θα είναι για την Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην τελετή μνήμης που έγινε στη Νορμανδία και τόνισε ότι ήταν πολύ συγκινητική. «Όσοι ζουν ακόμα είναι 100 ετών. Ήταν τότε 18 και 19 χρονών παιδιά. Πήγαν να πολεμήσουν σε ξένη χώρα και ήπειρο, παρά το ότι κάποιοι θεωρούσαν ότι δεν τους αφορούσε».

Σημείωσε ότι τώρα έχουμε πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης στην Ουκρανία και αυτό ήταν μια αφύπνιση για όλους μας ότι δεν πρέπει πάντα να είμαστε εξαρτημένοι από τις ΗΠΑ.

«Θεωρώ ότι η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα θα είναι η πρόκληση της επόμενης πενταετίας για την Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει και να εισφέρει και να αποκομίσει οφέλη από αυτή την προσπάθεια», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ επεσήμανε πως η αναβίωση της ναυπηγικής μας βιομηχανίας και η επένδυση στην τεχνολογία από το υπουργείο Άμυνας  αποτελούν πολλαπλασιαστές ισχύος, που παράλληλα προσφέρουν δουλειές, τεχνογνωσία και ανάπτυξη.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην αναπτύξουμε τα δικά μας συστήματα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα και δεν πρέπει να είμαστε αφελείς»

Όσον αφορά την πρόβλεψη που γίνεται από τη Γερμανία για το ενδεχόμενο πολέμου και το ορόσημο που τέθηκε έως το 2029 ο πρωθυπουργός απάντησε ερωτηθείς αν το συμμερίζεται: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα και δεν πρέπει να είμαστε αφελείς. Έχουμε μια αναθεωρητική δύναμη η οποία επέλεξε να αλλάξει τα σύνορα δια της βίας. Αυτό έκανε η Ρωσία στην Ουκρανία. Και σε κάποιους που λένε μας δεν μας αφορά ο πόλεμος στην Ουκρανία, βεβαίως μας αφορά. Αυτή είναι μια τακτική αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από καμία δημοκρατική χώρα. Και δεν μπορούμε να δώσουμε ιδέες σε οποιονδήποτε ότι μπορεί να κάνει κάτι και να του περάσει».

Ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα επέκτασης του πολέμου απάντησε: «Δεν είμαι προφήτης. Αλλά αυτό το οποίο φάνταζε αδιανόητο πριν από κάποια χρόνια έγινε. Βέβαια, το να επιτεθεί η Ρωσία σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση αν δεν προβάλλεις ισχύ αποτρεπτική απέναντι σε αυταρχικές δυνάμεις τελικά καταλήγεις να βρίσκεσαι σε πολύ δυσάρεστη θέση. Έχει έρθει η ώρα της μεγάλης αφύπνισης της Ευρώπης».

«Ο υπεύθυνος πατριωτισμός στην πράξη δεν έχει καμία σχέση με τον δήθεν πατριωτισμό στα λόγια»

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε τι θα είχε να πει σε έναν δεξιό συντηρητικό ψηφοφόρο που μπορεί να στράφηκε σε πιο μικρά κόμματα στα δεξιά της ΝΔ.

«Σεβόμαστε την επιλογή όλων των πολιτών. Εμένα με τίμησε ο λαός να είμαι πρωθυπουργός με μεγάλο ποσοστό αλλά είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Πρέπει να πείσω τους πολίτες ότι η επιλογή της ΝΔ είναι η πιο ορθή. Οι ψηφοφόροι στα δεξιά της ΝΔ έχουν αυξημένες πατριωτικές ευαισθησίες».

Τους κάλεσε να δουν που είναι η χώρα σήμερα και που ήταν το 2019 όσον αφορά στην άμυνα, τις επενδύσεις που έχουν γίνει στην εικόνα της χώρας στο μεταναστευτικό. «Θωρακίσαμε τα σύνορά μας, χτίσαμε τον φράχτη στον Έβρο και η κατάσταση στα νησιά δεν έχει καμία σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Ο υπεύθυνος πατριωτισμός στην πράξη δεν έχει καμία σχέση με τον δήθεν πατριωτισμό στα λόγια», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Newsit.gr