Μητσοτάκης: Όσοι επιμένουν στην ονομασία «Μακεδονία» θα μας βρουν απέναντί τους – Τα Σκόπια είναι απομονωμένα όχι η Ελλάδα

Κατηγορηματικός ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια σημερινής συνέντευξης που παραχώρησε, σχετικά με τις προκλήσεις από την Βόρεια Μακεδονία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η γειτονική μας χώρα  πρέπει να σταματήσει τα «μικροκομματικά παιχνιδάκια» και να τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, «ειδάλλως θα μας βρουν απέναντι».

Ειδικότερα, αναφερόμενος στις απανωτές προκλήσεις της Βόρειας Μακεδονίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι «η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί». «Όσοι επιμένουν να χρησιμοποιούν την ονομασία “Μακεδονία”, θα μας βρουν απέναντί τους», τόνισε σε αυστηρό τόνο και συνέχισε: «Τα ζητήματα που αφορούν την ονομασία, δεν αλλάζουν».

«Αφελείς δεν είμαστε, ξέρουμε πως να διαχειριζόμαστε παιχνιδάκια μικροκομματικά», υπογράμμισε και επανέλαβε πως «δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια». «Θα δώσουμε πάτημα στα Σκόπια, αν το κάνουμε… Πρέπει να σκληρύνουμε τη στάση μας και όχι να κυρώσουμε τα μνημόνια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, τα Σκόπια είναι»

«Η προεκλογική περίοδος τελείωσε και ήρθε η ώρα να σοβαρευτούν και να σεβαστούν την συνθήκη, εφόσον θέλουν να μείνουν στον ευρωπαϊκό δρόμο. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Βεβαίως και ζήτησα παρέμβαση από την Ευρώπη και η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη. Τα Σκόπια είναι. Και πιστεύω ότι θα προσαρμοστούν», υπογράμμισε.

Και συμπλήρωσε: «Υπάρχει δυνατότητα να συζητήσουμε το μέλλον της συμφωνίας και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ασκήσουμε πίεση για να αντιληφθούν ότι οδηγούνται σε διεθνή απομόνωση. Είναι και ανιστόρητοι. Βλέπαμε ότι το VMRO έρχεται στην εξουσία και είπαμε ότι σε αυτή την συγκυρία δεν πρόκειται να προχωρήσουμε στην κύρωση των μνημονίων.  Αν κυρώσουμε τα μνημόνια θα τους δώσουμε πάτημα να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται όπως θέλουν. Σε αυτή την συγκυρία δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια», επανέλαβε. Παράλληλα, ξεκάθαρο ήταν το μήνυμά του και προς την Άγκυρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το τι κάνει η Ελλάδα εντός της ζώνης κυριαρχίας της, δεν αφορά την Τουρκία».

Πηγή: Newsit / Φωτογραφίες Eurokinissi