Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει από αύριο στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής του NATO, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Σύμφωνα με το προγραμμα, την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα και τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Γιάκοβ Μιλάτοβιτς.
Το βράδυ της Τρίτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, στους ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβατσέφσκι.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, όπως ενημερώνουν κυβερνητικές πηγές.
Συνάντηση Μακρόν – Ερντογάν
Διμερείς συναντήσεις, αύριο το πρωί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μεθαύριο το πρωί με τον Έλληνο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα το Ελιζέ.
Το ζήτημα της προσχώρησης της Σουηδίας στην Ατλαντική Συμμαχία, που δεν έχει ακόμα επικυρωθεί από την Τουρκία και την Ουγγαρία, θα βρεθεί στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που θα έχει αύριο ο Γάλλος πρόεδρος με τον Τούρκο ομόλογό του.
Η γαλλική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας θα πρέπει να πραγματοποιηθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Ως προς τα άλλα θέματα που θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, γαλλικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το Παρίσι τάσσεται υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην Ατλαντική Συμμαχία, σημειώνοντας ωστόσο πως μέχρι την ολοκλήρωση της προσχώρησης, θα πρέπει να συνεχιστεί η στρατιωτική στήριξη προς το Κίεβο.
Θα πρέπει δε ειδικότερα να του δοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις, όχι μόνο σε σχέση με την αντιμετώπιση της ρωσικής επίθεσης, αλλά και σε σχέση με την αντιμετώπιση ανάλογων επιθέσεων στο μέλλον. Ως προς το ζήτημα, τέλος, των αμυντικών δαπανών το Παρίσι αναμένεται να ενημερώσει το ΝΑΤΟ ότι ως το 2030 αυτές θα υπερβούν το 2% του γαλλικού ΑΕΠ.