Ένα εκτεταμένο μπαράζ διεθνών παρεμβάσεων και επαφών – με κορωνίδα ασφαλώς το σημερινό ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Αιάκειο της Κορσικής – βρίσκεται σε εξέλιξη εκ μέρους της κυβέρνησης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο δεν κρίνεται σημαντική μόνο για την οριστικοποίηση της συμφωνίας για τους εξοπλισμούς και την αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και διότι οι δύο ηγέτες θα στείλουν διπλό μήνυμα προς την Τουρκία: τόσο με την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους όσο και με το ραντεβού των μεσογειακών χωρών στη Σύνοδο του Νότου, όπου ο κ. Μητσοτάκης θα βάλει στο τραπέζι το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων.
Το ίδιο έπραξε ο πρωθυπουργός και με άρθρο του που δημοσιεύτηκε αργά χθες το βράδυ σε τρεις από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εφημερίδες. Εκεί, αφού διαμήνυσε εκ νέου στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή μεν στο διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμών, κατέδειξε πως το όλο ζήτημα δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά ευρωτουρκικό.
Πολύ κοντά σε συμφωνία στην τριμερή του Βερολίνου
Παράλληλα, προχώρησε σε μια αποκάλυψη: ότι Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν πολύ κοντά σε συμφωνία στην τριμερή του Βερολίνου και μάλιστα συντάχθηκε σχετικό κείμενο, αλλά η Άγκυρα τίναξε στον αέρα τελευταία στιγμή τη συμφωνία αυτή.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν αποκαλύπτει πάντως το περιεχόμενό της, ωστόσο προειδοποιεί και την Τουρκία και τους Ευρωπαίους εταίρους. Τη μεν Τουρκία ότι θα πληρώσει «σημαντικό οικονομικό τίμημα» εάν δεν συνεργαστεί, φωτογραφίζοντας το περιεχόμενο των πιθανών κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ. Για τη δε Ευρώπη σημειώνει πως «αν θέλει να αποτελέσει πραγματική γεωπολιτική δύναμη, τότε δεν έχει την πολυτέλεια κατευνασμού της πολεμοχαρούς Τουρκίας», θέτοντας έτσι τους Ευρωπαίους ομολόγους του προ των ευθυνών τους εν όψει της Συνόδου Κορυφής.
Ο πρωθυπουργός, τέλος, επισημαίνει πως από την πρώτη του συνάντηση με τον κ. Ερντογάν θέλησε να τον πείσει ότι η Ελλάδα μπορεί ν’ αποτελέσει «γέφυρα» για να «πατήσει» η Τουρκία στην Ευρώπη, αλλά έκτοτε, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης, λειτουργεί περισσότερο ως προβοκάτορας παρά ως εταίρος.
Νέο μήνυμα Μακρόν
Την ίδια στιγμή, ο κ. Μακρόν για μία ακόμη φορά εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έγραψε σε άπταιστα ελληνικά.
Θέμα του ήταν η καταστροφή στη Μόρια, για την οποία η κυβέρνηση εξακολουθεί να ερευνά όλα τα ενδεχόμενα, μολονότι επισήμως έγινε προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να διαψευστεί το σενάριο προβοκάτσιας από την Τουρκία. Η κατάσταση, μολαταύτα, είναι εξαιρετικά δύσκολη και επαναφέρει με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο το μεταναστευτικό, αν και τούτο δικαιώνει – έστω και με αρνητικό τρόπο – τη θέση της Αθήνας ότι το πρόβλημα με την Τουρκία και όλες οι εκφάνσεις του, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού, δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.
Τι ζήτησε η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, η ελληνική πλευρά ζήτησε γι’ ακόμη μία φορά την αποχώρηση του και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα ως απαραίτητη προϋπόθεση για να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θετικές ως προς τις ελληνικές θέσεις υπήρξαν αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Αντιθέτως, η Γερμανία επέλεξε ξανά την τακτική των ίσων αποστάσεων. Σήμερα, εξάλλου, η ελληνική πλευρά θ’ απαντήσει διά των στρατιωτικών ακολούθων της στη Συμμαχία στο έγγραφο Στόλτενμπεργκ με τις προτάσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ για αποκλιμάκωση.
Τηλεδιάσκεψη με τον Σαρλ Μισέλ
Ο κ. Μητσοτάκης είχε, τέλος, τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος θα επισκεφθεί την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Επισήμως, το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η προετοιμασία της επίσκεψης, αλλά και της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, η άτεγκτη και προκλητική στάση της Τουρκίας φαίνεται να έχει ενοχλήσει αρκετούς από τους εταίρους κι έτσι ο δρόμος για την επιβολή σοβαρών κυρώσεων στη Σύνοδο Κορυφής είναι πλέον ορθάνοιχτος.
Τούτο διεφάνη και από την τηλεδιάσκεψη με την κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την Τρίτη, στην οποία συμμετείχε ο κ. Μητσοτάκης. Εκεί, εκφράστηκε ακριβώς η εκτίμηση ότι θα πρέπει ν’ αναθεωρηθεί ακόμη και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ εάν συνεχίσει να συμπεριφέρεται με τον ίδιο προκλητικό και παραβατικό τρόπο στη ΝΑ Μεσόγειο, αλλά και ότι πρέπει να δρομολογηθεί η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, ούτως ώστε να σταματήσει να εκβιάζει την Ευρώπη.
Πηγή: Newsit.gr/Αιμίλιος Περδικάρης