Μητσοτάκης και Ζελένσκι υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας – Τι περιλαμβάνει

Συμφωνία για συνεργασία σε θέματα ασφάλειας υπέγραψαν στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ελλάδα είναι το 21ο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπογράφει ανάλογη διμερή συμφωνία με την Ουκρανία.

Η συμφωνία έρχεται σε συνέχεια της προσχώρησης της Ελλάδας και της Ε.Ε. στην Κοινή Δήλωση των G7 (Ιούλιος 2023) για την υποστήριξη της ασφάλειας της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου, αλλά και της αντίστοιχης συμφωνίας Ε.Ε. – Ουκρανίας που υπεγράφη στις 27 Ιουνίου 2024 στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται πως η κοινή δήλωση των G7 για την ασφάλεια της Ουκρανίας προέτρεπε σε διμερείς συμφωνίες με το Κίεβο, έως ότου καταστεί εφικτή η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η συμφωνία που υπέγραψαν οι κύριοι Μητσοτάκης και Ζελένσκι ανοίγει τον δρόμο για ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στις προσπάθειες ανασυγκρότησης της Ουκρανίας και ιδιαίτερα της Οδησσού, δέσμευση την οποία είχε αναλάβει ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, τον Αύγουστο του 2023, και επανέλαβε κατά την επίσκεψή του στην Οδησσό.

Τι προβλέπει η διμερής συμφωνία για την πολύπλευρη στήριξη και ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Σύμφωνα με τη δήλωση του Ζελένσκι, η Ελλάδα θα παρέχει επίσης πρόσθετους πόρους για την επιτάχυνση της εκπαίδευσης των F-16 για πιλότους και τεχνικούς.