Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στη διαμόρφωση μιας πιο ενεργούς αμυντικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στον χώρο όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την άποψή του ότι η Ευρώπη πρέπει να διαθέσει περισσότερους πόρους για την κοινή της ευρωπαϊκή άμυνα, τονίζοντας μάλιστα πως η θέση αυτή που πρωτοδιατυπώθηκε από την Ελλάδα, αρχίζει τώρα να αντιμετωπίζεται με την αίσθηση του κατεπείγοντος από πολλές χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Μητσοτάκης – αναφερόμενος στα άλλα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής – έδωσε έμφαση και στο θέμα της προστασίας των ελληνορθόδοξων πληθυσμών τόσο του Λιβάνου, όσο και της Συρίας.
Διαβάστε αναλυτικά την δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης:
«Η τελευταία σύνοδος για το 2024 αφορά τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο ενόψει και των τελευταίων πολύ σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ έως τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και από την κρίση στη Μέση Ανατολή και τις εξελίξεις στη Συρία μέχρι τις σχέσεις της ΕΕ με τον παγκόσμιο Νότο.
»Κοινός τόπος στο ευρωπαϊκό συμβούλιο είναι η ανάγκη της στήριξης της οικονομικής και γεωπολιτικής δυναμικής της ηπείρου μας, είτε μιλάμε για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της σε συνέχεια των συστάσεων της έκθεσης Ντράγκι, είτε της αμυντικής της ικανότητας να μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει τις οποιεσδήποτε απειλές ενδεχομένως εκδηλωθούν. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στη διαμόρφωση μιας πιο ενεργούς αμυντικής πολιτικής της ΕΕ και θα τα συζητήσουμε σε έκτακτη σύνοδο κορυφής τον Φεβρουάριο. Είναι απολύτως ξεκάθαρο για εμένα ότι η Ευρώπη πρέπει να διαθέσει περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους για την κοινή της ευρωπαϊκή άμυνα. Αυτό που πρωτοδιατυπώθηκε από την Ελλάδα πριν μερικούς μήνες και έμοιαζε με μακρινό όνειρο τώρα αρχίζει να αντιμετωπίζεται με μια αίσθηση κατεπείγοντος από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
»Προφανώς θα συζητήσουμε και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Θα ενημερώσω τους ομολόγους μου για την επίσκεψη την οποία έκανα στο Λίβανο και κυρίως για την ανησυχία η οποία υπάρχει και στο Λίβανο και στη Συρία για την ανάγκη προστασίας των διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων και αναφέρομαι ιδιαίτερα στους ελληνορθόδοξους του Λιβάνου, αλλά πρωτίστως της Συρίας, οι οποίοι εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αντιοχείας.
Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή για τη Συρία είναι να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας και η νέα κυβέρνηση να είναι μία κυβέρνηση πρώτα και πάνω απ’ όλα συμπεριληπτική η οποία θα υποστηρίξει και θα διαφυλάξει τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων και προφανώς σε αυτή τη συζήτηση η Ευρώπη πρέπει να προσέλθει με μία ενιαία άποψη και η Ελλάδα θα έχει ένα καθοριστικό ρόλο στο να διαμορφώσει την ευρωπαϊκή προσέγγιση στα ζητήματα που αφορούν στη Συρία».