Μητσοτάκης: Η ένταξη της Σουηδίας στο NATO μας κάνει ασφαλέστερους και ισχυρότερους

Η προσχώρηση της Σουηδίας στο NATO ώς το 32ο μέλος της συμμαχίας μας είναι πολύ ευχάριστα νέα, υπογραμμίζει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριακος Μητσοτάκης. Αυτό το γεγονός μας κάνει ασφαλέστερους και ισχυρότερους. Ανυπομονώ για την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας, τονίζει.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω … ότι ο πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησε να διαβιβάσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στην εθνοσυνέλευση το συντομότερο δυνατόν, και να συνεργαστεί στενά με τη συνέλευση για να εξασφαλιστεί η επικύρωση», δήλωσε χθες ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας στο NATO θα είναι ένα «ιστορικό βήμα», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν μπορεί να δώσει ο ίδιος λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσει η τουρκική πλευρά αλλά επέμεινε ότι πρόκειται για μια «σαφή δέσμευση» και ότι ο Ερντογάν είπε ότι θα συμβεί «το συντομότερο δυνατόν».

Όσον αφορά την Ουγγαρία, που επίσης δεν έχει επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα εγκρίνει το πρωτόκολλο. Ο Στόλτενμπεργκ έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ερντογάν και τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters