Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχωρεί στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τη συμφωνία με τη Γαλλία για τις φρεγάτες Belharra, την MDCA, αλλά και τα όσα συμβαίνουν στη Βόρεια Μακεδονία, υπό το πρίσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή αν θα δούμε γαλλικές φρεγάτες και μαχητικά στην περίπτωση που εμφανιστεί το Oruc Reis πάλι κάτω από την Κρήτη απάντησε πως «η συμφωνία που υπογράψαμε με τη Γαλλία είναι σαφής- η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής ορίζει ότι η Γαλλία έχει υποχρέωση να μας συνδράμει στην περίπτωση που η Τουρκία μας επιτεθεί».
Στη συνέχεια τόνισε ότι για πρώτη φορά η χώρα πετυχαίνει κάτι το οποίο αποτελούσε διακαή πόθο εδώ και 40 χρόνια και που επιπλέον είναι ένα μικρό βήμα πιο κοντά στη δυνατότητα κάποιων ευρωπαϊκών χωρών να μπορούν να συνεργάζονται για να μπορεί η Ευρώπη να παρεμβαίνει μόνη της εκεί που το NATO ή τα Ηνωμένα Έθνη δεν επιθυμούν.
Η ενίσχυση της χώρας μέσα σε δύο χρόνια
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ (MDCA) για 5 χρόνια και δήλωσε πως «η Ελλάδα σε επίπεδο συμφωνιών θωρακίζεται ακόμα περισσότερο». Επιπλέον υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μέσα σε δύο χρόνια έχει υπογράψει αυτές τις δύο συμφωνίες, έχει υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο κάτι που δείχνει ότι η προσήλωσή της στο διεθνές δίκαιο δεν είναι κενό γράμμα.
Πρόσθεσε ακόμα, ότι η χώρα έχει ενισχύσει τις συμμαχίες της με χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχει στρατηγική σχέση με την Αίγυπτο με την οποία συμφώνησε για την ηλεκτρική διασύνδεση μέσω καλωδίου, έχει αγοράσει 24 Rafale και έχει παραγγείλει γαλλικές φρεγάτες Belharra, λέγοντας πως: «Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική χώρα. Προβάλει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ».
Η «διαμεσολαβήτρια» Μέρκελ και η Συμφωνία των Πρεσπών
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι δεν συμφωνούσε πάντα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στα ελληνοτουρκικά. «Την είχα πιέσει πολύ να είναι πιο αυστηρή με την Τουρκία. Μπορώ να καταλάβω ότι αν ήθελε να παίξει τον ρόλο του τρίτου, όφειλε να είναι ουδέτερη. Μόνο που η Γερμανία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO. Δεν μπορώ να δεχτώ από καμιά ευρωπαϊκή χώρα την έννοια της ουδετερότητας», ανέφερε.
Σημείωσε επίσης ότι αν τα βρούμε με την Τουρκία δεν θα οφείλεται σε κάποιον τρίτο αλλά σε ειλικρινή διάλογο και πως ο ίδιος δεν διέκοψε ποτέ την επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν στο ανώτατο επίπεδο, με απώτερο στόχο την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία
Τέλος, μίλησε και για τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, μετά την παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ από την ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις δημοτικές εκλογές, υπό το φόντο της Συμφωνίας των Πρεσπών, λέγοντας ότι: «οι συμφωνίες αφορούν κράτη και όχι κυβερνήσεις». Είπε επίσης ότι ουδέποτε κορόιδεψε κανένα και πως είχε πει ότι από τη στιγμή που η συμφωνία θα κυρωθεί θα την εφαρμόσει. Για το χρόνο που θα έρθουν τα μνημόνια που εκκρεμούν προς κύρωση στη Βουλή, απάντησε «θα κρίνουμε εμείς τον κατάλληλο χρόνο».
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες από: Intime News