Μητσοτάκης για Μέση Ανατολή: Κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης – Άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα και δημιουργία δύο κρατών

REUTERS/Johanna Geron

Δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε τον κίνδυνο να μετατραπεί ο Λίβανος σε νέα Γάζα, ενώ σημείωσε πως η κατάσταση βαίνει προς στρατιωτική ανάφλεξη.

Γι αυτό τον λόγο ο κ. Μητσοτάκης – αφού αναγνώρισε το νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στις ιρανικές επιθέσεις – τάχθηκε υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, ενώ συνέστησε αυτοσυγκράτηση ώστε να επανέλθει στο τραπέζι η πολιτική λύση που αντιμετωπίζει το δομικό πρόβλημα της περιοχής, δηλαδή τη δημιουργία δύο κρατών.

Ολόκληρη η δήλωση που έκανε ο κ. Μητσοτάκης είναι η ακόλουθη:

«Αυτό το ανώτατο συμβούλιο μεταξύ της ΕΕ και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου διεξάγεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στον νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και προφανώς έχει κάθε επιθυμία να εμβαθύνει περεταίρω τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των χωρών του Κόλπου. Άλλωστε σε διμερές επίπεδο η Ελλάδα διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις και με τα 6 κράτη. Είναι απαραίτητο όμως να εμβαθύνουμε περισσότερο τις σχέσεις και ως ΕΕ ειδικά σε μια εποχή που η συνεργασία μας είναι όλο και απαραίτητη καθώς η ευρύτερη Μέση Ανατολή κινδυνεύει με μια στρατιωτική ανάφλεξη και είναι σημαντικό να επαναλάβουμε την έκκλησή μας για μια άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα έτσι ώστε να μην συνεχιστεί η αδιανόητη ανθρωπιστική καταστροφή και ο νότιος Λίβανος να μην μετατραπεί σε μια Γάζα στα πλαίσια του νόμιμου δικαιώματος που έχει το Ισραήλ να μπορεί να αμυνθεί απέναντι στις ιρανικές επιθέσεις.

Όμως αυτή τη στιγμή αυτό που επιβάλλεται πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι η αυτοσυγκράτηση έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε χρόνο για να επαναφέρουμε στο τραπέζι τη μόνη πολιτική λύση η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει για το δομικό πρόβλημα της Μέσης Ανατολής που δεν είναι άλλη από την δημιουργία δυο κρατών τα οποία θα μπορούν να συνυπάρχουν σε ειρήνη έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε στη ρίζα του το δομικό πρόβλημα το οποίο οδηγεί αυτή την περιοχή σε καθεστώς βέβαιης ανάφλεξης».