Στην κατηγορηματική διαβεβαίωση πως δεν μπήκαν Τούρκοι στρατιώτες σε ελληνικό έδαφος προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη μετά την καραντίνα τηλεοπτική συνέντευξή του στο Star.
«Δεν εκτιμώ ότι στον Έβρο συνέβη τίποτα που να είναι αξιοσημείωτο που να χρίζει τέτοιας συζήτησης. Η αντιπολίτευση υιοθέτησε μια ακροδεξιά ρητορική. Τα σύνορά μας είναι ακριβώς καθορισμένα με τη συνθήκη της Λωζάνης και τα πρωτόκολλα του 1926. Υπάρχουν τμήματα ανατολικά του Έβρου που είναι ελληνικά εδάφη και δυτικά του Έβρου που είναι τουρκικά εδάφη. Αυτά τα ζητήματα λυνόντουσαν σε τεχνικό επίπεδο. Δεν μπήκαν Τούρκοι στρατιώτες σε ελληνικά εδάφη. Υπάρχει μια νευρικότητα της Τουρκίας γιατί προχωρούμε σε ενίσχυση του φράκτη και επέκτασή του. Έχουμε ενημερώσει την Τουρκία με ΝΟΤΑΜ. Φτιάχνουμε τον φράκτη κατά μήκος των συνόρων. Υπάρχουν διπλωματικοί δίαυλοι επικοινωνίας. Είμαστε πολύ σίγουροι για το δίκαιό μας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Σχετικά με το διάβημα που επέδωσε η Αθήνα στην Άγκυρα, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Έγινε το διάβημα διαμαρτυρίας γιατί βρέθηκαν στρατεύματα στην περιοχή. Και το κάναμε το διάβημα για να μη δημιουργηθεί ένταση στην περιοχή. Η υπόθεση ξεκίνησε από ψευδές δημοσίευμα αγγλικής εφημερίδας».
Οι.. πρώτοι δύσκολοι μήνες
«Δεν κάναμε κάποιο στρατηγικό λάθος στην αντιμετώπιση των δύο κρίσεων – υγειονομική και μεταναστευτική- που αντιμετωπίσαμε», συνέχισε.
Για τον Έβρο τόνισε πως ελήφθησαν ακαριαίες αποφάσεις, «σφραγίσαμε τα σύνορα, στείλαμε μήνυμα στην ΕΕ, φέραμε την ηγεσία της Ένωσης στα σύνορα και στείλαμε ένα μήνυμα προς όλους. Έμαθα πώς πρέπει να παίρνει κανείς γρήγορες αποφάσεις όταν ο χρόνος πιέζει».
Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξέκοψε τα σενάρια ανασχηματισμού, αλλά και πρόωρων εκλογών.
“Ούτε ανασχηματισμός, ούτε εκλογές. Εκλογές γιατί; Επειδή προηγούμαστε στις δημοσκοπήσεις; Δεν είναι ζητούμενο να “κάψουμε” την απλή αναλογική. Η ελληνική κοινωνία μας εμπιστεύεται. Πήρα μια εντολή τετραετίας. Μας προέκυψε μια μεγάλη κρίση τον πρώτο χρόνο, αλλά ο πυρήνας της πολιτικής μας είναι ο ίδιος. Δεν έχουμε συμπληρώσει καν χρόνο ακόμα και γίνεται συζήτηση για πρόωρες εκλογές; Είναι ανεύθυνο αυτό. Ούτε ο ανασχηματισμός είναι του παρόντος. Η κυβέρνηση έχει βρει τον βηματισμό της και δουλεύει καλά. Όχι κινήσεις που πηγαίνουν κόντρα στη λογική. Μπορεί το φθινόπωρο να έχουμε ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού. Θέλω να επενδύσω το πολιτικό μου κεφάλαιο», είπε χαρακτηριστικά.
Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τον κορονοϊό
“Τίποτα δεν έχει τελειώσει” ήταν το μήνυμα που έστειλε ξεκινώντας την συνέντευξη ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο ζήτημα της πανδημίας, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, οι αποστάσεις και οι συστάσεις ούτως ώστε να παραμείνει καλή η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας. Παράλληλα όμως τόνισε πως «αφήσαμε τα δύσκολα πίσω μας».
«Οι πολίτες υπέστησαν ένα οικονομικό κόστος για να διασφαλίσουν τη Δημόσια Υγεία. Προφανώς και κάναμε τη δύσκολη δουλειά για να επανέλθουμε σε μια νέα κανονικότητα. Για να λειτουργήσει η οικονομία. Θα αρχίσουμε να ανοίγουμε σταδιακά για τουρίστες από τις 15 Ιουνίου, αλλά προσπαθούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει σε 5 εβδομάδες από τώρα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ανοίξουμε για τουρίστες από αντίστοιχες χώρες με ίδια επιδημιολογικά στοιχεία, γι αυτό και κάνουμε δειγματοληπτικά τεστ», συνέχισε και συμπλήρωσε: «Όσο πιο αποτελεσματικά προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθει η ανάπτυξη».
Ο Μητσοτάκης για τα σχολεία
“Αυτή είναι η ασφαλέστερη στιγμή για να ανοίξουμε τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς”, τόνισε ακόμη, υπογραμμίζοντας πως η επιλογή αυτή έγινε μετά από την εισήγηση των ειδικών.
“Σπάνια θα σου πει κανείς μπράβο. Λίγοι θυμούνται την συζήτηση και την κριτική για τα γυμνάσια και τα λύκεια όταν πήραμε την απόφαση να τα ανοίξουμε. Κι αυτό γιατί πήγαν όλα καλά. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ανοίξουν και τα υπόλοιπα”, συμπλήρωσε ο αρχηγός της ΝΔ απαντώντας στο ερώτημα… γιατί τώρα αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων.
Εγκώμιο Μητσοτάκη για Τσιόδρα
Στο ερώτημα “ποια ήταν η στιγμή που καταλάβατε ότι το κακό θα χτυπήσει και την δική μας πόρτα και διαλέξατε τον Σωτήρη Τσιόδρα για την υπόθεση αυτή”, απάντησε:
“Ο Σωτήρης ήταν από νωρίς βέβαιος πως θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, ειδικά μετά τα περιστατικά στην Ιταλία. Από τον Ιανουάριο παρακολουθήσαμε την κατάσταση στην Κίνα. Και όταν είδαμε τα πρώτα κρούσματα στην Ιταλία, καταλάβαμε πως μια ανοιχτή Ελλάδα δεν θα ήταν νησίδα ασφαλείας. Ακυρώσαμε τα καρναβάλια, πριν καν υπάρξουν τα πρώτα κρούσματα. Πήρα την απόφαση να κάνουμε αμέσως το lockdown.
“Ο Σωτήρης θα παραμείνει σύμβουλός μου και μάλιστα στενότατος. Δεν έχει λόγο τώρα να προβαίνει σε συνεχείς ενημερώσεις, αλλά σύμβουλός μου θα παραμείνει” αποκάλυψε ακόμη ο πρωθυπουργός.
Είμαι απολύτως βέβαιος πως εάν το είχαμε κάνει δύο εβδομάδες αργότερα, τότε θα είχαμε πολλά περισσότερα θύματα. Αμφιταλαντεύτηκα μία ημέρα. Ήταν σαφές ότι θα πηγαίναμε σε lockdown και προτίμησα να το κάνουμε άμεσα. Η κοινωνία συμπαρατάχθηκε μαζί μας, το πήραμε πατριωτικά. Για πρώτη φορά έχουμε τόσο καλά δημοσιεύματα από το εξωτερικό».
«Σώσαμε ζωές με τα μέτρα»
«Αμφιταλαντεύτηκα μόνο μια μέρα. Ήταν βέβαιο πως θα πάμε στο lockdown και αποφάσισα να πάμε νωρίτερα και όσο καλύτερα γινόταν. Το πήραμε πατριωτικά, προσωπικά. Και το ότι η Ελλάδα σήμερα έχει τόσο καλά δημοσιεύματα στο εξωτερικό, μας δίνει μια αίσθηση υπερηφάνειας”.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μιας… επιστροφής του εφιάλτη του κορονοϊού το φθινόπωρο, τόνισε πως η χώρα θα είναι περισσότερο έτοιμη σε όλους τους τομείς.
Σημείωσε πως το ΕΣΥ θα είναι πιο έτοιμο, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας περισσότερες και ο κρατικός μηχανισμός πιο ευέλικτος. Για παράδειγμα τόνισε πως αν βρεθεί κρούσμα σε ένα σχολείο, δεν θα κλείσουν όλα τα σχολεία, κάνοντας λόγο για αποφυγή των οριζόντιων lockdown που «τόσο πολύ στοιχίζουν».
Η οικονομία
Για ύφεση μεταξύ 5% και 10% έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, ενώ εξήρε την Ευρώπη που σε αντίθεση με άλλες κρίσεις κινήθηκε πολύ γρήγορα, έδωσε ρευστότητα -και στις ελληνικές τράπεζες- ενώ δεν δίστασε να εκφράσει τον φόβο του για τις επιπτώσεις της κρίσης στην μεσαία τάξη.
Για το κομμάτι της ανεργίας και τους φόβους που εκφράζονται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως πολλά θα εξαρτηθούν από τον τουρισμό, για τον οποίο εμφανίστηκε αισιόδοξος, τηρουμένων βεβαίως των αναλογιών μιας χρονιάς σαν κι αυτή.
Επιπρόσθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μείωση των εργοδοτικών εισφορών χωρίς να μπορεί ακόμη να προσδιορίσει το ύψος της μείωσης, ενώ ακόμη χαρακτήρισε διαρκή στόχο της κυβέρνησης την μείωση των φόρων και τις μεταρρυθμίσεις.
Επιπλέον τόνισε πώς «έχοντας κάνει κάποιες βόλτες στην αγορά, είδα μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Συζητήσαμε για πολλά δισεκατομμύρια, και θα έρθουν να προστεθούν στο πακέτο ύψους 24 δισ. που είχαμε ανακοινώσει πρόσφατα. Για πρώτη φορά όμως βοηθήσαμε την αγορά, με την επιστρεπτέα προκαταβολή, με τη βοήθεια στο νοίκι. Θα ήθελα οι τράπεζες να μην είναι τόσο αυστηρές. Είμαι πάντα ανοιχτός σε προτάσεις. Δεν πρέπει όμως να μπούμε σε πλειοδοσία παροχών, ανεύθυνη. Εάν υπάρχουν τεκμηριωμένες προτάσεις, είμαι ο πρώτος που θα τις συζητήσει με την αντιπολίτευση. Δώσαμε χρήματα, αλλά τα δώσαμε σωστά, όπως είπε και η Κομισιόν».