Μητσοτάκης για ελληνοτουρκικά: Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματά μας

Συνέντευξη με αφορμή τον ένα χρόνο από τις εκλογές που ανέδειξαν τη Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη κυβέρνηση και τον ίδιο πρωθυπουργό της Ελλάδας, παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση η συνομιλία ανάμεσα στον Τούρκο Πρόεδρο και τον Έλληνα πρωθυπουργό. Οι συνομιλίες είχαν διακοπεί όχι με δική μου υπαιτιότητα. Ο κ. Ερντογάν μετά τον Έβρο είπε ότι δεν θέλει να συνομιλεί μαζί μου. Οι συζητήσεις αυτού του είδους πολλές φορές είναι αρκετά χορογραφημένες αλλά όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι σημαντικό να μπορούμε να μιλάμε».

Στο ερώτημα αν το τηλεφώνημα έγινε με μεσολάβηση Μέρκελ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές. «Είχαμε και οι δύο πρόθεση να επικοινωνήσουμε. Έχω ενημερώσει την Γερμανίδα Καγκελάριο και η ίδια έχει επαφές, αλλά για να επικοινωνήσουμε δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές και διαιτητές».

Αναφερόμενος στο θέμα του καθορισμού θαλασσίων ζωνών ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι έχει πολύ διαφορετικές απόψεις από τον κ. Ερντογάν, αλλά έχει θέσει υπόψιν του Τούρκου προέδρου ένα σχέδιο για διάλογο.

«Έχω πει πολλές φορές ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο. Δεν θα σας πως με λεπτομέρειες τι συζητήθηκε με τον κ. Ερντογάν, αλλά η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση και το διεθνές δίκαιο με το μέρος της», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Στο ερώτημα αν φοβάται ότι θα εκπληρωθεί η προφητεία ενός θερμού επεισοδίου, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτό είναι κάτι που κανείς δεν επιθυμεί. «Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι θα υπερασπιστεί με οποιονδήποτε τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα», ανέφερε.

Τέλος για τον Έβρο ο πρωθυπουργός κατηγόρησε για ακόμα μια φορά την Τουρκία ότι εργαλειοποίησε τους πρόσφυγες και ευχαρίστησε τους άνδρες και τις γυναίκες του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού που κάνουν με αυταπάρνηση την δουλειά τους.