Ενιαίο Μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου που ρυθμίζει τα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι εδώ και μήνες έχει θεσπιστεί η αποζημίωση για τη νυχτερινή απασχόληση και η μη φορολόγηση των επιδομάτων των ιπταμένων και υποβρυχίων αποστολών, ενώ δίδεται ειδικό επίδομα που θα λάβουν όσοι υπηρετούν σε πλοία αποστολής.
Έγιναν επίσης οργανωτικές μεταβολές που έφεραν μισθολογικές διορθώσεις, είπε ο πρωθυπουργός.
«Πρόκειται για μέτρα άνω των 240 εκατομμυρίων και απέχουμε ακόμα από εκεί που θέλουμε να είμαστε, σημείωσε. Αλλά πρόσθεσε ότι γίνονται αυτά που μπορούμε και αντέχει η χώρα. Αυτό το αναγνωρίζουν πρώτοι αυτοί που φορούν το εθνόσημο. Θα υπάρξει ειδικό μισθολόγιο αναπροσαρμοσμένο για τις ένοπλες δυνάμεις από 01/01/2024», είπε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως είπε ακόμη, το νομοσχέδιο που συζητείται και θα ψηφιστεί από τη Βουλή, έρχεται να απαντήσει σε δέσμη αιτημάτων και εκκρεμοτήτων: Στην σταδιοδρομία, τις αποδοχές και την περίθαλψη των στρατιωτικών.
Μεταξύ άλλων: συστήνονται επίσης λογαριασμοί πρόνοιας στον στρατό ξηράς και έτσι καλύπτονται υγειονομικές δαπάνες των ίδιων και των οικογενειών τους και δαπάνες και φάρμακα θα συνταγογραφούνται από τον ΕΟΠΥΥ.
Επίσης όσον αφορά στο Μετοχικό ταμείο Στρατού οι μερισματούχοι θα μπορούν να πάρουν έκτακτο μέρισμα. Καταργούνται οι μειώσεις του 2012 για τους δικαιούχους του Ταμείου και το ΝΙΜΤΣ θα δέχονται για νοσηλεία και υπαξιωματικούς και της ΕΛΑΣ. Αποζημίωση επίσης θα δίνεται και στο προσωπικό εξουδετέρωσης μηχανισμών και επίσης από τις συντάξεις των αποστράτων και του πολιτικού προσωπικού καταργείται η παλιά παρακράτηση. Εξορθολογίζεται επίσης η επαγγελματική διαδρομή των ενστόλων. Οι μακράς θητείας θα αποστρατεύονται με το βαθμό του λοχαγού.
Αλλαγές επίσης γίνονται στην Εθνοφυλακή που εκσυγχρονίζει την εκπαίδευση των μελών της και στις τάξεις της θα μπαίνουν οι γυναίκες.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι όλα τα παραπάνω μπορεί να ακούγονται κάπως τεχνικά αλλά φανερώνουν αυτό που έχει επισημανθεί ότι υπήρχαν χρόνιες αγκυλώσεις που ταλαιπωρούσαν το στράτευμα.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ακόμη την οδύνη του για τα θύματα από τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις στην Τουρκία, τονίζοντας πως μετά την επικοινωνία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα μας είναι στην διάθεση των τουρκικών αρχών για να συνδράμει όπου χρειαστεί.
«Είναι βέβαιο ότι εκτός από το C130 θα χρειαστεί κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για να ανταπεξέλθει η Τουρκία και η Συρία σε αυτή την καταστροφή. Μια τέτοια καταστροφή δείχνει πόσο σημαντικό είναι να επενδύουμε στις δομές της Πολιτικής Προστασίας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα δυο στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας που χάθηκαν κατά την συντριβή του F-4 και τόνισε ότι όλοι οι Έλληνες ενώθηκαν σε ένα περήφανο πένθος.
Αυτό το κλίμα σύμπνοιας, είπε ο πρωθυπουργός, θα έπρεπε να κυριαρχεί και σε άλλα ζητήματα.
Δριμεία κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευσ για τα εξοπλιστικά
Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε δριμεία κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για το θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά και των αμυντικών συμφωνιών που συνήψε η Ελλάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε.
«Δεν ψηφίσατε αποτελώντας εξαίρεση στον κανόνα τις αμυντικές δαπάνες. Τις δυο αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ που θωρακίζουν την θέση της χώρας και την αναβαθμίζουν γεωπολιτικά. Δεν ψηφίσατε την αναβάθμιση ων ενόπλων δυνάμεων με τις Belharra και τα Rafale. Άρα ο πατριωτισμός δεν είναι μια θεωρητική έννοια. Δεν υπάρχει μέτρο και θερμόμετρο για να δείξει πόσο πατριώτες είμαστε αλλά αναδεικνύεται από τις πράξεις μας. Για εσάς η άμυνα δεν ήταν ποτέ προτεραιότητα Έχει να κάνει με ιστορικά κατάλοιπα. Μας το είπε άλλωστε ο ξάδερφός σας ότι η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός. Αυτά λέγατε και τώρα επιχειρείτε να τα διορθώσετε. Η κυβέρνηση είναι περήφανη γιατί σε δύσκολες συνθήκες ενίσχυσε την αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων. Είμαστε σε μια επικίνδυνη περιοχή και όταν έχουμε έναν αναθεωρητικό γείτονα πρέπει πρώτοι να μπορούμε να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην πράξη», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος ειδικά στα εξοπλιστικά ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «το πρόγραμμα είχε μείνει πίσω και βαρύνεται από αμαρτίες άλλων εποχών με επιλογές που δεν ήταν απλά άκριτες αλλά προϊόν διαφθοράς. Εμείς δεν μπήκαμε στον πειρασμό πίσω από αντισταθμιστικά να διακινείται μαύρο χρήμα. Δεν υπήρχαν μεσάζοντες σε αυτές τις συμφωνίες και αυτό ενόχλησε πολλούς. Σήμερα η χώρα μας είναι σε θέση να προβάλλει ισχύ στην Ανατολική Μεσόγειο και γι αυτό μπορεί να προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ποια ήταν η ισορροπία των δυνάμεων πριν από 4 χρόνια στην αεροπορία; Να θυμηθούμε. Η τουρκική αεροπορία είχε παραγγείλει και ετοιμαζόταν να παραλάβει τα πρώτα 6 από 100 F35. Εσείς είχατε υπογράψει την συμφωνία των Viper η οποία έγινε συμφωνία από αυτή εδώ την κυβέρνηση. Που είμαστε σήμερα; Το 2019 εμείς είχαμε ψηφίσει το πρόγραμμα αναβάθμισης των Viper. Και σήμερα η Ελλάδα έχει 24 Rafale και θα παραλάβει τα άλλα 12 μέσα στο 2023. Προχωρά την αναβάθμιση των Viper και ήδη έχουμε εκφράσει την πρόθεση μας να προσθέσουμε στο οπλοστάσιό μας μια μοίρα F35. Πού είναι η Τουρκία σήμερα; Η ελληνική εξωτερική πολιτική έπαιξε σωστά τα χαρτιά της. Και δείξαμε ότι θα χρησιμοποιεί τα F-16 για να κάνει υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου. Είναι ή δεν είναι σήμερα η χώρα μας ισχυρότερη; Εγώ έχω την υποχρέωση να θωρακίσω τις ένοπλες δυνάμεις ακόμα και για την εποχή που δεν θα είμαι πρωθυπουργός».