Μητσοτάκης: «Δεν θα δώσουμε Leopard 2 στην Ουκρανία – Δεν ανησυχώ για μια ελληνοτουρκική σύγκρουση»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Nikkei Asia όπου αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητημάτων όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η παράδοση τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2 στο Κίεβο, η τουρκική προκλητικότητα και ο ρόλος της Άγκυρας εντός του NATO.

«Η τουρκική θέση [και στάση] εντός του NATO έχει απογοητεύσει πάρα πολλά μέλη της Συμμαχίας και αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις ιδιαιτερότητες της ελληνοτουρκικής διμερούς ατζέντας. Η Τουρκία επωφελείται σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός ότι έχει μια ειδική οικονομική σχέση με τη Ρωσία. Ωστόσο, εάν ανήκετε σε μια συμμαχία, η οποία είναι επίσης μια συμμαχία αξιών, δεν μπορείτε να είστε διστακτικοί, αναποφάσιστη» είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός χρησιμοποιώντας την φράση «sitting on the fence».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως: «Δεν ανησυχώ για πιθανή ελληνοτουρκική σύγκρουση, αλλά ανησυχώ ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο αναθεωρητική και πιο επιθετική, κάτι που νομίζω ότι είναι ακατάλληλο τη στιγμή που έχουμε να κάνουμε με μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην Ουκρανία».

Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως: «Πολλά από αυτά που βλέπετε έχουν να κάνουν με την προεκλογική ρητορική από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά με ανησυχεί ότι όλη αυτή η συνεχής φιλοπολεμική ρητορική δηλητηριάζει την τουρκική κοινή γνώμη».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έδωσε επίσης ξεκάθαρη και σαφή απάντηση στο ουκρανικό αίτημα για την πιθανή παράδοση αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2, λέγοντας ότι: «Έχουμε παράσχει σημαντική στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, [όπως] τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, αλλά δεν θα παράσχουμε άρματα μάχης Leopard 2 για τον απλό λόγο ότι είναι απολύτως απαραίτητα για την αμυντική μας στάση. Ξεκαθαρίζουμε ότι είμαστε πρόθυμοι να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, αλλά όχι εις βάρος των αμυντικών μας δυνατοτήτων».

Φωτογραφίες Reuters