Με δωρεάν self test κι όχι υποχρεωτικό rapid test τελικά τα ρεβεγιόν

Σε ισχυρή σύσταση για διενέργεια self test ενόψει των εξόδων την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς προχωρά τελικά η κυβέρνηση.

Τα δύο επιπλέον self test θα δίνονται δωρεάν και η σχετική πλατφόρμα στα φαρμακεία θα ανοίξει εντός των επομένων ωρών ή ημερών.

Ανακοινώνοντας την απόφαση αυτή στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αντί λοιπόν να επιβάλλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους…η πολιτεία θα διαθέσει ακόμα δύο δωρεάν self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Με την σύσταση το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Και ζητώ από τους συμπολίτες μας να τα χρησιμοποιήσουν, ιδίως πριν από τις εορταστικές μαζικές συναθροίσεις.

Νομίζω ότι πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητή η σημασία αυτής της πρωτοβουλίας. Γιατί θα επιτρέψει σε όλους μας να ελέγχουμε την υγεία μας σε πραγματικό χρόνο. Αλλά θα κάνει τελικά πιο άνετη, πιο ελεύθερη, πιο ασφαλή τη διασκέδαση, γνωρίζοντας ότι το περιβάλλον στο οποίο θα βρισκόμαστε θα είναι πιο ασφαλές.

Και θα ζητήσω από τους συμπολίτες μας να μην περιοριστούν μόνο στα δυο δωρεάν self test τα οποία χορηγεί η πολιτεία, αλλά στην κρίση τους, όποτε βρίσκονται σε χώρους μαζικής συνάθροισης, οι ίδιοι με αίσθηση ευθύνης απέναντι στην υγεία τους και στην υγεία των ανθρώπων που αγαπούν, να προχωρούν και να κάνουν επιπρόσθετα self test, έτσι ώστε να έχουμε μία πραγματική εικόνα σε πραγματικό χρόνο για την εξέλιξη της πανδημίας».

Έτσι απορρίφθηκε η αρχική σκέψη για τη διενέργεια rapid test, τα οποία μάλιστα – σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου, όσο και του υπουργού Υγείας – θα ήταν επί πληρωμή, ακόμη και για τους εμβολιασμένους.

Αυτή η σκέψη είχε δημιουργήσει έντονο προβληματισμό καθώς επί της ουσίας αφενός «εξομοίωνε» τους εμβολιασμένους με τους ανεμβολίαστους και αφετέρου δημιουργούσε αναστάτωση στον χώρο της εστίασης, καθώς οι προκρατήσεις για τα ρεβεγιόν είναι ήδη δεδομένες.

Στόχος ούτως ή άλλως είναι να διευρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο έλεγχος μεταξύ ανεμβολίαστων, αλλά και εμβολιασμένων, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον δημιούργησε νέα δεδομένα, με τους επιστήμονες ανά τον κόσμο να προειδοποιούν ότι η «άμυνα» όσων έχουν εμβολιαστεί μόνον με τις δύο δόσεις είναι «εξασθενημένη» απέναντι στον μεταλλαγμένο ιό.

Φωτογραφία Intime News