Λέρος: Συναγερμός και στην ΕΛΑΣ μετά την κλοπή πολεμικού υλικού

Λέρος

Η κλοπή του υλικού από το Πολεμικό Ναυτικό έκανε την ΕΛΑΣ να μπει σε διαδικασία ελέγχου και απογραφής οπλισμού, οχημάτων ακόμα και… των ταμείων, των παραβόλων και των ενσήμων των αστυνομικών υπηρεσιών.

Αυτό καταγράφεται σε έγγραφο το οποίο συντάχθηκε και στάλθηκε στις υπηρεσίες, και το οποίο δημοσίευσαν «Τα Νέα» και ο συνάδελφος Βασίλης Λαμπρόπουλος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, στόχος της έρευνας είναι και το να βρεθεί ίσως κάτι που να συνδέεται με την υπόθεση της Λέρου, αν και είναι μάλλον απίθανο.

Το έγγραφο της ΕΛΑΣ συντάχθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου, δηλαδή περίπου 72 ώρες μετά την διαπίστωση της κλοπής στη βάση του ΓΕΝ και ζητεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου «στο πλαίσιο του συνεχούς και συνεπούς ελέγχου των υφισταμένων υπηρεσιών σας ως προς τη διασφάλιση του οπλισμού, των υλικών και της παγίας να ελέγξετε ανά υπηρεσία τα χρεωμένα οχήματα, όπλα πυρομαχικά, ασυρμάτους, λοιπές ηλεκτρονικές συσκευές, ένσημα δημοσίου, διαχείριση e-παραβόλου, ως προς την ταύτιση χρεωμένων κι υπαρχόντων, τον ισολογισμό ταμειακών διαθέσιμων και αποδείξεων καθώς και παραστατικά πληρωμένων δαπανών»

Σημειώνεται ότι σε παρόμοιες καταγραφές τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί απώλειες υλικού, κυρίως ασυρμάτων. Πριν μερικών μηνών όμως στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων υπήρξε και απώλεια όπλων.

Το έγγραφο της ΕΛΑΣ

Ο «κύκλος» των υπόπτων

Την ίδια ώρα, για την αρπαγή από το Πολεμικό Ναυτικό έχει δημιουργηθεί ένας κύκλος 8 -10 υπόπτων ανδρών των ΟΥΚ και διαχειριστών των αποθηκών που είχαν μπει το τελευταίο δωδεκάμηνο στον χώρο απ’ όπου «πέταξε» το υλικό. Από αυτούς τρεις συγκεντρώνουν τις περισσότερες υπόνοιες.

Όμως αναζητούν τεκμήρια για να βρεθεί ποιος πήρε τα όπλα, ενώ εξετάζεται η περίπτωση τα αντιαρματικά LAW μιας χρήσης οι ρουκέτες κτλ που εκλάπησαν να έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί από στελέχη του Ναυτικού σε «ιδιωτικές» ασκήσεις και βολές σε κάποια βραχονησίδα κλπ.

Αρχικά έχουν εντοπισθεί διοικητικού τύπου ευθύνες για την ανεξέλεγκτη είσοδο στρατιωτικών στην αποθήκη, χωρίς να τηρούνται οι δικλίδες ασφαλείας. Ακόμη προέκυψε ότι δινόταν πολεμικό υλικό για ασκήσεις δεν προσδιοριζόταν ποιος ήταν ο παραλήπτης και υπήρχε αναγραφή μόνο του παραδοθέντος επισήμως οπλισμού.

Κι έτσι έχουν παρουσιαστεί δυσχέρειες στην ανεύρεση αποδεικτικών στοιχείων και τον καταλογισμό ευθυνών στον στρατιωτικό, ίσως και τον συνεργό του, που έκλεψαν το υλικό.

Πηγή: Newsit.gr